Mısır ‘Müslüman Kardeşler’ üyelerini tutukladı

Mısırlı güvenlik güçleri, ‘Müslüman Kardeşler’ grubunun ileri gelen üyelerini gözaltına aldı. Gruba yakın kaynaklar bu tutuklamayı, bu yıl yapılacak seçimler öncesinde Mısır’ın en büyük muhalif grubun engellenmesi olarak adlandırdı

Dünya
17 Şubat 2010 Çarşamba

Yasaklanmasına rağmen ‘kardeşler’ üyeleri 2005 yılındaki seçime bağımsız olarak katılınca parlamentodaki sandalyelerin beşte birini almıştı. Ancak o zamandan beri yetkililer İslamcı grubu ana politikadan uzaklaştırmışlardı. Analistler, grubun desteğinin bu yılın ikinci yarısında yapılacak seçimlerde azalmasını bekliyorlar.

Bir avukatın demecine göre, güvenlik güçleri başkan vekili olan ve yönetimde önemli söz sahibi olan Mahmud Ezzat ve diğer üyelerin evlerine baskın düzenledi ve gözaltına aldılar. Avukat Abdel-Maksud, “Bu 14 tutuklama yerel seçimlerin ardından parlamento seçimlerinin öncesinde gerçekleşti,” dedi.

Müslüman Kardeşler, geniş bir çevre tarafından binlerce disiplinli destekçisinin hükümete karşı protesto yapmasını sağlayabilecek güce sahip tek muhalif grup olarak görülüyor. Grubun rehberlik bürolarından birinin üyesi Muhammed el-Katatni, “Bu, devletin gruba karşı yürüttüğü kampanyanın bir parçası. Grup artık parlamento seçimleri için hazır hale gelmeye başladı ve bu kampanya bu tür faaliyetleri önlemek için yapıldı,” dedi.

Geçen Ocak ayında grubun lideri seçilen Muhammed Badie ise grubun parlamento seçimlerinde kuvvetli bir kampanya yapmayı planladıklarını ancak devletin müdahalesinin 2005’teki başarının tekrar edilmesini engelleyebileceğini dile getirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek uzun zaman önce şiddetten vazgeçip barışçıl bir reform arayan ‘Kardeşler’ dahil olmak üzere her türlü İslamcı eğilim karşısında oldukça tedbirli. Güvenlik güçleri Cumartesi ve Pazar günleri, grubun 20 üyesini daha gözaltına aldı.