ABD, İsrail’in sabırlı olmasını istiyor

Dünya
17 Şubat 2010 Çarşamba

Amerikan Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen İsrail’e verdiği mesajda ABD’nin Tahran’a yaptırımlar konusunda uluslararası çabayı yönlendirdiğini ve İsrail’in sabırlı olması gerektiğini iletti.

Mullen, Tel Aviv’deki ABD Elçiliğinde kısa bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilere, askeri bir harekâtın İran’ın nükleer programı üzerinde yaratabileceği sonuçları hakkındaki görüşlerini ileten Mullen, “Bir askeri müdahalenin ardından eğer bölgesel bir çatışma çıkarsa bu hepimizin endişelenmesini gerektirecek kadar büyük bir sorun olacaktır,” dedi.

Mullen gazetecilerin Başkan Obama yönetiminin ‘kırmızı çizgileri’ ile ilgili sorusu üzerine ülkesinin politikasını net bir şekilde ifade etti, “İran hiçbir şekilde nükleer yeterliliğe ulaşmamalıdır ve nükleer silaha sahip olmamalıdır.”    

Mullen diplomasi ve yaptırımlar ile hâlâ bir çözüme ulaşılabileceğini ve bölgesel bir savaş çıkmayacağını umudunu taşıdığını belirtirken eğer programı durdurulmaz ise İran’ın üç sene içerisinde ilk nükleer bombasını yapacağını ifade etti.