Hillary Clinton: “ABD nükleer gelişime tepkisiz kalmayacak”

İran’daki rejim değişikliği ve nükleer silah programı karşısında ABD’nin kayıtsız kalmayacağını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton askeri müdahalenin konu dışı olduğunu açıkladı. 

Dünya
17 Şubat 2010 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Riyad’a yapacağı uçuş öncesi Katar’da Pazartesi günü bir açıklama yaptı. Clinton yaptığı açıklamada ABD’nin İran’a saldıracağı yönündeki iddiaları reddederken Tahran’la diyalog istediklerini açıkladı. ABD’nin İran’ın Devrim Muhafızları tarafından askeri bir diktatörlüğe doğru dönüştürülmekte olduğuna inandığını, Birleşmiş Milletler’in yeni yaptırımlarına hedef olabileceğini belirtirken ayrıca nükleer silah programına karşı ülkesinin kayıtsız kalmayacağını ifade etti.

Katar’daki Carnegie Mellon Kampüsü’nde Arap öğrencilerle bir araya gelen Clinton, yaptığı açıklamada “Devrim Muhafızları son dönemde çok kuvvetlendi. Artık gücünü hükümeti devirmek amacıyla kullandığına inanıyoruz. Görüyoruz ki İran Hükümeti, Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Meclisinin etkinliği azaltılıyor ve İran askeri bir diktatörlüğe doğru ilerliyor” dedi.

Washington’un İran’a karşı bir saldırı planlayıp planlamadığı ile ilgili bir soruya ise Clinton ABD’nin böyle bir planı bulunmadığını, amaçlarının dünya kamuoyunun bir araya getirip BM aracılığıyla özellikle Devrim Muhafızları’nın elinde bulunan şirketlere yaptırımlar uygulanmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

“Yapmak istediğimiz İran’a tekrar görüşmeleri başlatabileceğini, hâlâ farklı bir yol izleyebileceklerine olan inancımızı aktaracak bir ileti göndermek. Tüm dünyanın birleşerek, İran’a hareketleri karşısında kayıtsız kalınmayacağını ifade eden bir mesaj iletmek istiyoruz.”

Arap ülkeleri İran’ın bombaya erişme olasılığından dolayı oluşabilecek bölgesel silahlanma yarışından endişe duyarken İsrail’in yapabileceği herhangi bir askeri hamlenin bölgeyi geri dönüşü olmayacak bir istikrarsızlığa sokabileceğinden korkuluyor.

Clinton “Hâlâ İran’ın nükleer silah arzusundan vazgeçebileceğini umuyoruz. Ama sadece ummak yeterli olmayacaktır. İran hükümetini bu arzusundan vazgeçirmeye ikna edecek her türlü araç üstünde çalışmamız gerekiyor” dedi.

Clinton’un açıklamaları İran ile ilgili olarak yaptığı Tahran’ın aşırı tahrik içeren hareketleri yüzünden bir bedel ödeyeceği ve dünyaya yaptırımdan başka bir seçenek bırakmadığı yönündeki açıklamasından sadece bir gün sonra geldi.

İsrail gazetesi Haaretz’in edindiği bilgiye göre ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, artan tansiyonu takiben yaklaşan haftalarda İran’ın tartışmalı nükleer programını görüşmek üzere İsrail’e resmi bir gezi gerçekleştirecek. ABD’nin İran’ın nükleer programına karşı yeni yaptırım kararı için olan çabasına istinaden Biden, Pazar günü düzenlediği basın toplantısında Çin’in desteğini almayı umduğunu belirtti. Biden dünyanın böyle gidemeyeceklerini açıkça göstermesi gerektiğini söylerken “Rusya’dan Avrupa’ya herkesin desteğini aldık, Çin’in desteği ile birlikte inanıyorum ki İran izole edilecektir” dedi.