Hamas ve Hizbullah kan kaybediyor

Çoğunluğu Müslüman ülkeleri kapsayan Amerikan Pew Şirketi’nin kamuoyu araştırmasının sonuçları, özellikle Ortadoğu’da İslami aşırı gruplara olan desteğin büyük ölçüde azaldığını ortaya koydu

Dünya
17 Şubat 2010 Çarşamba

Yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Filistin parlamentosundaki seçim zaferinin ardından dört yıl geçen Hamas’a yönelik bakış Ürdün ve Mısır’da genellikle pozitif. Ürdün’ün yüzde 56’sı, Mısır’ın ise yüzde 52’si Hamas’a bakışını ‘olumlu’ olarak nitelendiriyor. Oysa Filistin topraklarında bu oran daha farklı: Yüzde 44 Hamas’a olumlu yaklaşırken, bu örgütle ilgili olarak olumsuz görüş bildirenlerin oranı yüzde 52’ye çıkıyor. Tabii Filistinliler de kendi aralarında bölgesel farklılıklar gösteriyorlar. Hamas’a destek Gazze’de yüzde 47 iken, Batı Şeria’da sadece yüzde 37.

18 Mayıs -19 Haziran arasında gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasının ortaya koyduğu rakamlar, Hizbullah için de şaşırtıcı oranlar gösteriyor. Filistinlilerin yüzde 61’i Hizbullah’a desteğini gösterirken, bu oran Mısır’da yüzde 43’e, Lübnan’da ise yüzde 35’e düşüyor. Lübnan’da da Hizbullah görüşü farklı dini gruplar arasında değişiyor; ülkenin Şii Müslüman kesimi arasında destek yüzde 97 iken, Hıristiyanların sadece yüzde 18’i, Sünni Müslümanların ise sadece yüzde ikisi bu gruba destek veriyor.

25 ülkeyi kapsayan araştırmanın Türkiye sonuçları ise, Hamas ve Hizbullah’a olan desteğin geçmiş yıllara oranla düştüğünü ortaya koyuyor. Türkiye’de Hamas’a karşı olumlu görüş bildirenlerin oranı sadece yüzde beş iken, bu oran Hizbullah için daha da düşük: Yüzde üç.

İsrail’in Arap nüfusu içinde de bu gruplara desteğin düşük olduğu görülüyor. İsrailli Arapların yüzde 21’i Hamas’ı, yüzde 27’si ise Hizbullah’ı destekliyor.

Aşırı gruplarla desteğin azaldığının bir kanıtı da Ortadoğu dışındaki ülkelerden geldi. Pakistan’da, El-Kaide ve Taliban’a olan olumsuz görüşlerin arttığı gözlemlendi.

2009 yılında yapılan araştırma, Müslüman siyasi liderlerin popülerliğinin de azaldığı gösterdi. Bu sonuca tek istisna Suudi Kralı Abdullah oldu. Kral Abdullah’ın popülerliği Ürdün’de yüzde 92, Mısır’da ise yüzde 83. Büyük çoğunluk, Kral Abdullah’ın dünya meseleleri konusunda doğru kararlar vereceğine inanıyor. Kral’ın oranları Ortadoğu dışındaki ülkelerde de yüksek. Müslüman Asya ülkelerinden Pakistan’da destek oranı yüzde 64, Endonezya’da da yüzde 61.

Araştırma sonuçlarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a olan güven de azalma gösterdi. Nasrallah’a olan güven, Lübnanlılar arasında sadece yüzde 37’de kaldı. Aynı şekilde Mahmud Abbas’a olan güven de 2007 yılına kıyasla, büyük ölçüde azaldı. Mısır’da bu oran 2007’de yüzde 67 iken, 2009’da yüzde 33 oldu. Benzer rakamlar Ürdün’de kendini gösterdi (2007’de yüzde 53, 2009’da yüzde 33).

Afganistan lideri Hamid Karzai ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise en az popüler liderler arasında yer aldı. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde, Karzai en az popüler lider olarak listenin sonunda yer aldı. Ahmedinecad’a en büyük destek ise Filistinlilerden ve Endonezya’dan geldi.