Tarihte geçen hafta/ İkinci Dünya Savaşı'nın dönüm noktası neydi?

Kavram
10 Şubat 2010 Çarşamba

1 Şubat

1860 ABD Kongresi’nde ilk kez açılışı bir Rav gerçekleştirdi.

2003 – Uzay mekiği Columbia atmosfere girişte yandı. Ölen altı astronot arasında İsrailli İlan Ramon da bulunmaktaydı.

2 Şubat

1923 – Mustafa Kemal Atatürk İzmir’de yaptığı basın toplantısında şu ifadeyi kullandı; “Kaderlerini onları yöneten Türklerin kaderleriyle birleştirmiş bazı sadık yurttaşlarımız vardır. Bilhassa Yahudiler, bu millete ve vatana sadakatlerini ispat ettiklerinden, bugüne kadar refah ve gönenç içinde yaşamışlar, bundan sonra da refah ve saadet içinde yaşamaya devam edeceklerdir.”

1943Alman ordusu Stalingrad’da yenildi. Bu olay 2. Dünya Savaşı’nın dönüm noktası oldu. Bu tarihten itibaren Alman ordusu geri çekilmeye başladı ve savaşın sonuna kadar çekilme devam etti.

3 Şubat

1830 – Yunanistan’ın bağımsızlığı onaylandı. Bağımsızlığın ardından Osmanlı egemenliğini isteyen binlerce Yahudi katledildi. Katliamdan kurtulan az sayıda kişi ise kuzeyde hâlâ Osmanlı egemenliğindeki şehirlere göç etti.

1906 Amacı bütün dünyadaki Yahudilerin medeni ve dini haklarını korumak olan American Jewish Committee (AJC) kuruldu.

2000Alan Greenspan, 4. kez FED Başkanı seçildi.

4 Şubat

362 – Roma İmparatoru Julian, Hıristiyanlığı resmi din ilan eden önceki İmparator Constantine’in aksine, tüm dinlere eşit haklar tanınmasını emretti.

1969 Yaser Arafat, FKÖ’nün başına geçti.

2007Amsterdam’da ‘Yahudi Rembrandt’ sergisi yapıldı. Sergi Rembrandt’ın 400. doğum günü etkinlikleri çerçevesinde açıldı.

5 Şubat

1983 – Eski Gestapo subayı Klaus Barbie, mahkemeye çıkarıldı.

6 Şubat

1941 – IG Farbenindustrie Chemical, Auschwitz’de kauçuk işleme fabrikası kurmaya karar verdi. Siemens ve Krupp gibi bu şirkette fabrikalarında köle Yahudi işçiler çalıştırdı ve onbinlercesi fabrikada çalışırken hayatlarını kaybetti. Olayın ilginç yanı ise fabrika müdürü Dr. Durrfeld, Nuremberg’te mahkûm olmasına rağmen 1955 yılında tekrar bu şirketin yönetim kuruluna alındı.

Hazırlayan: Metin DELEVİ  Derleyen: Sento Almaleh