Filistin'in ilk kadın valisi

Etiyopya'dan Meksika'ya, Venezuela'dan İrlanda'ya haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
10 Şubat 2010 Çarşamba

Afrika

ETİYOPYA: 25 Ocak’ta 90 yolcusuyla Beyrut Havalimanı’ndan kalktıktan kısa süre sonra bilinmeyen bir nedenle denize çakılan Etiyopya uçağının kara kutusu ve enkazına ulaşıldı, incelemeler başladı.

SUDAN: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sudan lideri Ömer El Beşir hakkındaki soykırım iddialarının ele alınmasına karar verdi. Mahkeme Mart 2009’da, Sudan lideri hakkında insanlığa karşı suç ve savaş suçundan dava açılması isteğini kabul etmiş, ancak soykırımla suçlanması için yeterli delil bulunmadığına karar vermişti. Beşir, Darfur bölgesindeki Fur, Masalit ve Zaghawa kabilelerini yok etmek üzere tüm devlet imkânlarını kullanmakla suçlanıyor. 2007 yılında, 12 Afrika Birliği barış çalışanını öldürmekle suçlanan Birleşmiş Direniş Kalesi (URF) Lideri Bahar Idriss Abu Garda uluslararası mahkeme tarafından suçsuz bulundu.

Amerika

MEKSİKA: Aşırı yağışlar nedeniyle başkent Mexico City yakınındaki Temascaltepecun kasabasında toprak kayması meydana geldi, araçları içinde yakalanan on bir kişinin cesedine ulaşıldı.

ABD: Yüzyılın en önemli buluşlarından olan, sosyal yaşamı ve ekonomiyi kökten değiştiren İnternet, Kasım’da açıklanacak 2010 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. İnternet kültürü ve teknoloji konusunda otorite sayılan Wired Dergisi’nin önerisi, 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi tarafından kabul edildi. Altıncı yaşını kutlayan sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kullanıcı sayısı dünya genelinde 400 milyona ulaştı. Yeryüzündeki her on kişiden birinin kullandığı site, kendi alanında dünyanın bir numarası oldu.

KOSTARİKA: Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini iktidar partisinin adayı Cumhurbaşkanı eski Yardımcısı Laura Chinchilla kazandı. 50 yaşındaki Chincilla ülkesinin ilk, Latin Amerika’nın ise beşinci kadın devlet başkanı oldu. Chinchilla, eski Başkan Oscar Arias’ın serbest pazar politikalarına devam edeceğini söyledi.

VENEZUELA: Devlet Başkanı Hugo Chavez, enerji kısıtlama planındaki hataları nedeniyle Elektrik Bakanı Angel Rodriguez’i görevden aldı. Caracas’ta günde dört saat elektrik kesintisini öngören yasa, yanlış sektörlerde hatta trafik ışıklarında da uygulanınca süresiz askıya alındı.

Asya

KUZEY KORE: Kuzey Kore lideri Kim Jong Il, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması taahhüdünü üst düzey Çinli bir yetkiliye yineledi. Kim’in bu taahhüdü, altılı görüşmelerin yeniden başlatılması açısından önem taşıyor.

AFGANİSTAN: Ülkede meydana gelen çığ felaketinde, sekiz kişi öldü, 40 kişi yaralandı, 100 kişi kar altında kaldı.

Avrupa

İRLANDA: İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu (The Irish National Liberation Army) silah bıraktığını açıkladı. İngiltere’nin Kuzey İrlanda üzerindeki hâkimiyetine son vermek için 1974 yılında kurulmuştu.

YUNANİSTAN: Çiftçilerden sonra havayolu çalışanları, hava kontrol kulesi ve sivil taşımacılık çalışanları ile birlikte çalışma koşullarındaki düzenlemeleri protesto etmek için 24 saatlik greve gidiyor.

Ortadoğu

FÖY: Eski bir istihbarat subayı olan psikoloji doktorası sahibi 35 yaşındaki Leyla Gannam, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından Ramallah Valiliğine atandı. Ramallah’taki kuvvetlerin komutanı konumunda da olan FÖY’ün ilk kadın valisi, yaptığı açıklamada Hamas’a gözdağı verdi: “Hamas’ın herhangi bir kanunsuz eylemi demir yumrukla bastırılacaktır.” 

IRAK: Irak seçim komisyonu Mart ayındaki seçimlere katılmak isteyen 6500 kişiden 500’ünün aday olma başvurusunu reddetti. Ret yanıtı alanlar arasında Sünni siyasetçilerin bulunması, ülkedeki mehzep gerginliklerini körükleyebilir.

Haftanın dikkat çekeni:“Yulya Timoşenko istifa etmeye hazırlanmalı, o bunu iyi anlar.”

Viktor YANUKOVİÇ

Ukrayna’da Turuncu Devrim ile iktidarı kaybeden Rus yanlısı aday Viktor Yanukoviç,

yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazandı.

Haftanın gözden düşeni: “Uzlaşmaya hazırız.”

Ali Ekber SALİHİ

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İran’ın % 20 uranyum zenginleştirme işlemine başlamasının müzakereler bitti anlamına gelmediğini belirtti.