İRAN’DAN BATI’YA YENİ TEHDİT: Önümüzdeki yıl 10 yeni nükleer tesis

İran Atom Enerji Kurumu Başkanı Salihi, Batı ile uzlaşma sağlanamaması halinde önümüzdeki yıl, on yeni uranyum zenginleştirme tesisi daha inşa edeceklerini açıkladı

Dünya
10 Şubat 2010 Çarşamba

İran Atom Enerji Kurumu’nun Başkanı, Ahmedinecad’ın agresif çizgisini takip ederek batıyı tehdit etti: Eğer bir uzlaşma sağlanamazsa, İslam Cumhuriyeti 21 Mart tarihinden itibaren yeni uranyum zenginleştirme tesisleri açacak.

İran Atom Enerji Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi’nin Pazar günü yaptığı açıklaması batıyla olan gerginliği daha da arttıracak. Salihi, Mahmud Ahmedinecad’ın İran Atom Enerji Kurumu’na Tahran’daki nükleer reaktör için daha yüksek kalitede yakıt üretimi için talimat verdiğini açıklamasının ardından medyaya konuştu.

İran’ın açıklaması her ne kadar Batı ile olan anlaşmazlıkta daha da sıkıntıya yol açmış olsa da Ahmedinecad konuşmasında İslam Cumhuriyeti’nin atom bombası yaptığı yönündeki korkuları yatıştırmak amacıyla nükleer değiş tokuş üzerine hâlâ konuşulabileceği belirtti.

Salihi ise, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (IAEA) gözlemcileri önünde yaptığı açıklamada İran’ın %20 zenginleştirilmiş uranyum üretebilecek seviyeye geldiğini açıkladı. Üretimin İran’ın Natanz tesisinde yapılacağı bildirildi.

Salihi, eğer yurtdışından %20 zenginleştirilmiş yakıt alabilirlerse üretimi durdurabileceklerini dile getirdi ve İran’ın kendi düşük dereceli zenginleştirilmiş uranyumuna karşılık yüksek kaliteli yakıt değişimine açık olduğunu, BM taslak planında değişiklik talepleri olduğunu ifade etti.

İran’ın Arapça yayın yapan al Alam Kanalı’nda verilen habere göre İran resmi olarak Viyana’da bulunan Birleşmiş Milletler Ajansı’nı konu ile ilgili bilgilendirecek.

Geçtiğimiz Kasım ayında İran, atom programındaki büyük gelişme planı ile ilgili olarak on adet yeni zenginleştirme tesisinin inşa edileceğini bildirmiş fakat bir zaman aralığı vermemişti.

Batı’nın bu programın nükleer silah yapımında kullanılacağı yönündeki endişelerine karşılık, Tahran suçlamaları reddetmeye devam ediyor.

Bu açıklamalara şüpheyle yaklaşan araştırmacılar sığınağa dayalı tesisler kuran ve malzemeleri yurtdışından getirtmekte zorlanan İran’ın on yeni tesisi donatıp işletebileceğinin çok gerçekçi olmadığını ifade ediyor.

Zenginleştirilmiş uranyum, nükleer enerji tesisleri için yakıt olarak kullanılırken, daha da ileri derece de zenginleştirilen uranyum, bomba için gerekli malzemeyi sağlıyor. İran halen uranyumu %3,5’a kadar zenginleştirebilirken bir nükleer bomba %80 ve üzeri zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyuyor.