İngiltere Başbakanı Brown: “Antisemitizmdeki yükseliş korkutuyor”

Dünya
10 Şubat 2010 Çarşamba

İngiltere Başbakanı Gordon Brown son bir senedir artan antisemitizm ve Yahudi düşmanlığını kınadı. Brown, Yahudilere sokaklarda saldırıldığını, işyerlerinin kundaklandığını belirtti ve son senenin antisemit olaylarının rakamlarının korkutucu seviyelere vardığının altını çizdi. İngiliz Başbakan, olayların en çok Gazze Savaşı zamanında yaşandığını belirtti.

Brown sözlerini, “Antisemitizm nefretlerin en eskisi olmasına

 

rağmen, modern zamana da ayak uyduruyor. Toleranslı olmalı ve doğrunun yanında yer almalıyız. Önemli bir dönemden geçiyoruz” diyerek sürdürdü.

Yahudi düşmanlığı İngiltere’de hâlâ şiddet içermeyen protestolarla ifade edilse de, Adalet Bakanlığı bir hahamın evinin kundaklanması, sinagogdan çıkan bir Yahudi’nin arabayla ezilmeye çalışılması gibi ölümcül vakaların da yaşandığını kaydetti. İngiltere’de yapılan araştırmalara göre 2009 senesinde gerçekleşen 924 anti-Yahudi hareket, bu konuda 1984’ten beri kaydedilmiş en yüksek rakam oldu. Yetkililer sayıdaki artışın nedenini, İsrail’in Gazze operasyonu nedeniyle üzerine çektiği tepkiler olarak gösterdi.

Başbakan Brown, “Ülkemizde İsrail’in Ortadoğu’daki yerini tartışabiliriz, ama ne olursa olsun şiddet içeren davranışları onaylamayacağız. Anti-İsrail hislerinin antisemitizm doğurmasının önünde durmalıyız” dedi.