Ayalon, Suudi Prensi ile el sıkıştı

Dünya
10 Şubat 2010 Çarşamba

Hafta sonunda Münih’te gerçekleştirilen güvenlik toplantısına birçok lider ve dışişleri temsilcisi katıldı. Toplantı kapsamında gerçekleşmesi planlanan Ortadoğu panelinin Suudi Arabistan-Mısır-Türkiye ve ABD-İsrail-Rusya olarak ikiye bölünmesi ise gündemi hareketlendirdi.

İsrailli yetkililere göre paneli ayırma talebi Suudi yetkililerden geldi. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon konuşmasına, “Bazıları organizasyonu yapanlara, bizimle beraber oturmamak için, paneli ikiye bölme baskısı yaptı” şeklinde başladı. Ayalon konuşmasında bu durumun Ortadoğu sorununun kaynağı olduğunu, Arapların İsrail ile oturmak, konuşmak, uzlaşmak istemediklerini sözlerine ekledi. Bu durumun karşılıklı saygı ve hoşgörünün ne kadar az olduğunu ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi. ABD Senatörü Lieberman da Ayalon’un tepkisine katılarak, altı kişilik bir panele katılacağını zannederken, Suudiler İsrailliler ile yan yana oturmak istemiyor diye panelin ikiye bölündüğünü gözlemlediğini belirtti.

Suudi Prensi ise panelin ikiye bölünme talebinin kendisinden gelmediğini, geçtiğimiz günlerde yaşanan Türkiye – İsrail krizine bağlı olabileceğini belirtti. Ayalon, Prens’in açıklamasını takiben, “Kendisi paneli bölünmesini talep etmediyse, sahnede el sıkışmaktan büyük memnuniyet duyacağım” dedi. Sahneye gelmeyi reddeden Prens’in yanına giden Ayalon, Prens’in elini sıkarak “İsrail barışa kendini adamıştır” dedi.