Mahmud Abbas, dolaylı görüşmeleri kabul etti

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile barış görüşmelerine başlamayı kabul etti. Görüşmeler, Amerika’nın Ortadoğu Özel Elçisi George Mitchell’in aracılığıyla gerçekleşecek

Dünya
10 Şubat 2010 Çarşamba

Aralık 2008-Ocak 2009 Gazze Savaşı sırasında ara verilen İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmeleri, bir yıl aradan sonra tekrar başlayacak.

Yoğun uluslararası baskı sonucu, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ABD’nin kendisine İsrail ile görüşmelere başlaması konusunda yaptığı öneriyi kabul etti. ABD’nin Ortadoğu Özel Elçisi George Mitchell’in aracılığıyla yapılacak görüşmeler, dolaylı şekilde yürütülecek.

Üst düzey Filistinli kaynaklar, Mahmud Abbas’ın geçtiğimiz Pazar günü İsrail ile dolaylı görüşmeyi ‘prensipte’ kabul ettiğini doğruladı. Filistin Yönetimi Başkanı, görüşmelere başlamadan, Amerikan hükümetinin, bazı konulara netlik getirmesini isteyecek. Washington’a kesin yanıt, Arap liderlerine danıştıktan sonra verilecek.

Aynı kaynakların açıklamalarına göre müzakereler, Şubat sonu itibarıyla başlayacak ve üç ay sürecek. Dolaylı görüşmeler sonucunda, iki tarafın doğrudan barış görüşmelerine başlamaları ümit ediliyor.

Dolaylı görüşmelerle ilgili olarak birinci ihtimal, Amerika’nın Ortadoğu Özel Elçisi George Mitchell’in Kudüs ile Batı Şeria’nın siyasi başkenti Ramallah arasında gidip geleceği. İkinci ihtimal ise, Mitchell, İsrail’in Suriye ile Türkiye’de yürüttüğü dolaylı görüşmeler gibi, ayrı odalarda iki tarafın uzlaşma temsilcileriyle müzakereleri yürütecek.

Filistin Yönetimi, İsrail’den bir takım iyi niyet gösterilerinde bulunmasını talep edecek. İsrail’in yerleşim yerleri inşaatlarını tamamen durdurması, görüşmeler için bir önkoşul sayılmayacak.

Mahmud Abbas, Filistinli tutukluların serbest bırakılması, İsrail’in Filistin şehirlerinden çıkması ve Batı Şeria’da bazı bölgelerin yönetimini Filistin’e devretmesi, Doğu Kudüs’te Filistin devlet dairelerinin yeniden açılması, inşaat malzemeleri ve diğer malların Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’ne geçirilmesine izin verilmesi konularına açıklık kazandırmak istiyor.

Abbas ayrıca, Amerikan Hükümeti’nin, Filistinli mülteciler, Kudüs’ün durumu ve nihai sınırlar hakkındaki kişisel görüşlerini, yazılı veya sözlü olarak açıklamasını talep ediyor. Filistin Yönetimi Başkanı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu önerileri kabul etmemesi durumunda Amerikan hükümetinin tavrının ne olacağını da öğrenmek istiyor.

İsrail ve Filistin, önkoşulları olmayan barış görüşmeleri ümit eden Binyamin Netanyahu’nun başbakan olduğu bir yıl öncesinden beri ilk kez siyasi bir temasta bulunacak.