Human Right Watch: “Hamas İsrailli sivilleri hedef aldı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Hamas’ın sivilleri hedeflemediği iddialarını reddetti. Rapora göre roketler de sivil bölgelerden fırlatıldı

Dünya
10 Şubat 2010 Çarşamba

Geçen sene yayınlanan BM’nin Goldstone raporunda Hamas ve İsrail’in Gazze operasyonu sırasında savaş suçu işlemiş olduğuna dair iddialara karşı tarafların kendi soruşturmalarını sürdürmeleri istenmişti. Goldstone raporunun Hamas ile ilgili kısımlarında örgütün İsrailli sivil hedeflere bilerek roket attığı belirtildi. İddiaları araştırmak için toplanan bir Hamas komisyonu ise kendi raporunda Hamas’ın İsrail’deki askeri tesisleri hedef aldığı, sivil bölgelerin yanlışlıkla vurulduğunu öne sürdü.

Human Rights Watch ise Hamas’ın raporunu reddederek örgütün sivilleri bilerek hedef aldığına dair kanıtlar olduğunu belirtti. Human Rights Watch, üç haftalık operasyon süresince Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından atılan 800 roketin ağır çoğunluğunun sivil bölgelere düştüğünü ve atılan roketlerin de yine Gazze Şeridi’ndeki sivil bölgelerden atıldığını, bu iki durumun da savaş suçu sayıldığını hatırlattı.