Holokost’u inkâr eden piskoposa mahkeme yolu göründü

Alman yargısı, İsveç televizyonunda Holokost’u inkâr eden piskoposu bizzat mahkemeye çağırdı. Piskopos Richard Williamson, Katolik kilisesinin son 40 yılda yaşadığı gelişimine karşı çıkan Saint Pius X Kulübü’nün bir üyesi

Dünya
10 Şubat 2010 Çarşamba

Çarşamba günü Alman mahkemesi, Katolik piskopos Richard Williamson’ı Holokost’u inkâr suçlamasından yargılamak üzere çağırdığını açıkladı. Geçtiğimiz Ocak ayında İsveç televizyonunda yayınlanan görüntülerde Williamson “Holokost’ta en fazla 300.000 Yahudi’nin öldüğüne ve gaz odaları olmadığına” inandığını dile getirmişti. Almanya’da Holokost inkârı beş yıla kadar hapis ile cezalandırılabiliyor.

Williamson Holokost inkârını teşvik edici açıklamaları nedeniyle geçen yıl kendisine verilen 12,000 Euro’luk cezaya itiraz etmişti. 

Almanya’nın güneyindeki Regensburg yerel mahkemesi davanın ilk celse tarihi 16 Nisan olarak belirledi. Mahkeme sözcüsü Thomas Frick’in belirttiğinde göre mahkeme 69 yaşındaki Williamson’ı bizzat davaya katılmaya çağırdı. Frick yetkililerin kendisini celseye katılmaya zorlayamayacağını ancak Williamson birisi tarafından temsil edilmez ise cezaya itirazının reddedileceğini belirterek “Bundan sonra para cezası kanunen bağlayıcı hale gelir,” dedi.

Williamson’ın televizyon kanalındaki açıklamaları Regensburg’a yakın bir bölgede, mahkemenin yetki alanı dâhilinde yapılmıştı. İngiltere doğumlu Williamson ultra-geleneksel Katolik küçük bir grup olan Saint Pius X Kulübü’nün (SSPX) bir parçası.

Papa geçen yıl Williamson dahil olmak üzere dört piskopos üzerindeki aforozları kaldırarak Yahudi grupları öfkelendirmişti. Bu da Williamson’ın Yahudilerin Nazi gaz odalarında öldürüldüğünü inkâr etmesiyle aynı döneme rastlamıştı.

Williamson daha sonra yorumları nedeniyle özür dilese de, Vatikan bunu reddederek yeterli olmadığını belirtti. Katolik kiliselerinin son 40 yıldaki gelişimine karşı çıkan SSPX, İkinci Vatikan Konseyi’nin Yahudilere “İsa’nın katili” olarak adlandırmaktan vazgeçme ve Protestan, Yahudi, Müslüman ve diğer inançlardan kimselerle iyi geçinme kararını reddediyor.