Bu yıl 40.sı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun ana konusu ‘Dünyanın Durumunu İyileştirme’ oldu. Ana tema, yeniden düşünme, yeniden tasarlama ve yeniden inşa etme görüşleriyle geliştirildi. Zirvenin ilk gününde konuşan Nobel Ödüllü ekonomist Nouriel Roubini, yine keskin görüşleri ile dikkatleri üzerine çekti.
Bugünlerde tüm gözlerin Yunanistan’ın üzerinde olduğunu ancak birlik için asıl tehlikenin İspanya’da olduğunu hatırlattı ve uyardı; yakın gelecekte Euro bölgesinde kopmalar olabileceğine dikkati çekti. Roubini, “Yunanistan iflas ederse AB için çok kötü olur. Ancak, İspanya iflas ederse bu gerçek bir felaket olur” dedi.
Türkiye ekonomisi ile ilgi olarak ise ılımlı bir tablo çizen Roubini büyümenin sağlanabileceğini ancak bu hızın Türkiye’nin uygulayacağı reformlara ve küresel toparlanmaya bağlı olacağını kaydetti. Türkiye’nin ticaretin büyük bir bölümünü Avrupa ile yaptığını hatırlatan Roubini AB ülkelerinin toparlanmasının Türkiye’deki ekonomik büyüme oranını doğrudan etkileyeceğini söyledi.
Davos Zirvesine damgasını vuran konuşmacılardan biri de ColumbiaÜniversitesi Profesörü Joseph Stiglitz oldu. Stiglitz, Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı olmadığını söyledi. Türkiye’nin uzun vadede IMF’nin desteği olmadan birçok ülkeden daha iyi performans gösterdiğini savundu. IMF’nin uyguladığı sıkı politikaları nedeniyle, Türkiye ile IMF arasındaki asıl sorunun esneklik olduğunu ileri sürdü. Talep edilen taahhütler konusunda anlaşılması halinde yapılacak bir stand-by’ın Türkiye’ye yararı olacağını da vurguladı.
Stiglitz, dünya ekonomisiyle de ilgili açıklamalarda bulundu. 2010 yılının 2009’dan daha iyi olacağını söyledi. Ancak, ABD’de halen ciddi sıkıntılar yaşandığını, teşvik paketinin gücünün yakın zaman da tükeneceğini, tüketici açığının halen yavaş olduğunu ve emlak fiyatlarında %20’ye yakın gerileme meydana geldiğini anlattı. Ayrıca, halkın çok yüksek mortgage ödemeleri olduğunu da hatırlattı. Yakın gelecekte, genç nüfusun istihdam sorunu çözümlenmesi gerektiğinin önemini izah etti.
Stiglitz, Dolar’ın düşük seviyede kalmasını ihracat bazlı çalışan Avrupa ekonomisi için büyük sorun olacağını görüyor. Bu durum, ihracat bağımlısı Almanya için önemli bir yer tutuyor. Yunanistan’da da sıkıntılar halen devam ederken, birçok ülke masraflarını kısarak açıklarını kapatmaya çalışıyor. Çin’in zamanla kendi sorunları ortaya çıkacak.
Zirveye katılan yatırımcı George Soros ise Obama’nın bankalara uyguladığı planın yetersiz olduğu görüşünü savundu. Soros, bankalardan vergi alma planının beklendiği etkiyi yaratmayacağını belirtirken, uygulamanın işe yarayacak tek bölümünün bankaların hedge fon faaliyetlerine son vermeleri olduğunu vurguladı.