Ürdün’deki saldırıda İran rolü iddiası...

Dünya
3 Şubat 2010 Çarşamba

Ürdün polisi, 14 Ocak’ta meydana gelen ve İsrailli diplomatları hedef alan başarısız bombalı saldırı ile bağlantılı çoğunluğu Selefi olan onlarca kökten dinci militanı tutukladı. Olay ile ilgili aramalar tüm ülke çapında sürüyor.

Hafta sonu için evlerine dönmekte olan İsrail Elçilik çalışanlarının hedeflendiği olay, Ürdün’de meydana gelen ilk yola bomba yerleştirme vakası. Saldırıda kimse hayatını kaybetmemiş olsa da İsrailli diplomatlar için ülkede önemli bir güvenlik boşluğu olduğu görüldü. Her iki ülkenin güvenlik görevlilerinin eşliğinde hareket eden konvoy her zaman farklı güzergâh ve saat kullanmasına rağmen bu saldırının gerçekleşmiş olması güvenlik bilgilerine ulaşılabildiğini gösteriyor.

Ürdünlü bir güvenlik yetkilisi saldırıyı düzenleyenlerin Ürdünlü yetkililere “güvenlik sistemlerinden içeri sızarak stratejik noktaları vurabildiklerinin” mesajını vermeye çalıştıklarını belirtti.

1994 yılında barış anlaşmasına imzâ atan İsrail ve Ürdün dostça diplomatik ilişkiler sergiliyor ve güvenlik konusunda da sıkı bir işbirliği içerisindeler. Ürdün nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Filistinlilerde, çözülemeyen İsrail-Filistin sorunu nedeni ile İsrail karşıtı görüşler hakim. İsrailli güvenlik kaynakları teşebbüsün iyi planlanmış bir tuzak olduğunu ancak hatalı zamanlama nedeniyle başarısız olduğunu belirtti.

Ürdün İstihbarat Dairesi’ne yakın kaynaklar bu saldırının Tahran’dan gelen talimatlar doğrultusunda gerçekleştirildiğine inanıldığını belirtiyor. Daha önemli nokta ise saldırıda kullanılan patlayıcıların Ürdün’e İranlı diplomatlar tarafından gizlice sokulduğundan şüphelenilmesi. Saldırının İran’dan elde edilen patlayıcılarla Ürdünlü El Kaide yandaşları tarafından maddi çıkar karşılığında gerçekleştirildiği ise netlik kazandı.