Abbas barış peşinde

FÖY Başkanı Mahmud Abbas, Kudüs’te yerleşimlerin inşasının 3 aylık bir süre için durdurulmasının, görüşmeleri yeniden başlatmak için yeterli olacağını belirtti

Dünya
3 Şubat 2010 Çarşamba

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile yaptığı görüşmenin ertesinde Guardian Gazetesi’ne verdiği demeçte “Kudüs’te yerleşim inşaatlarının üç aylık bir süre için durdurulması İsrail ve Filistin arasında doğrudan görüşmeleri tekrar başlatabilir,” dedi

İngiliz gazetesindeki demecinde Abbas ayrıca İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert ile vardıkları mutabakatın Clinton döneminde Arafat’ın ulaştığı mutabakat şartlarından daha iyi olduğunu belirtti.

Abbas,  “ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in önerdiği yakınlaşma görüşmeleri için açığım. İsrail’in cevabında sağlam bir temel aranıyorsa – örnek olarak 1967’deki iki devlet sınırına inilmesi gibi – o zaman ilerleme olabilecektir” dedi.

FÖY Başkanı ayrıca İsrail’in Filistin bölgesinde devam eden yerleşim inşaatlarının ret ettikleri tek devlet çözümüne doğru giden endişe verici bir adım olduğunu ifade etti.

Açıklamasında rakip grup Hamas’ın yöntemlerinin tersine yönetim süresi boyunca Filistinlilerin hiçbir şekilde bölgelerini ve ülkelerini yıkıma uğratabilecek silahlı bir direniş veya şiddete başvurmayacaklarını ekleyen Abbas, “Dış etkilere karşı verdikleri cevaplara rağmen Gazze’deki yönetimde bile İsrail ile barış ve ateşkes görüşmeleri konusunda konuşmalar var,” dedi.

Abbas, Batı Şeria’da sessizce çalışarak Filistinli liderler arasında arabuluculuk yapmaya söz verdiğini, eğer süreç İsrailli-Filistinli yoluna girmez ise istifa tehdidini gerçekleştireceğini ifade ediyor. Böyle bir durumda yokluğunda doğabilecek şiddete atıfta bulunarak “Halkıma bir umut olmadığını ve benim bu pozisyonda durmama artık gerek olmadığını söyleyeceğim” vurgusunu dile getirdi.