“Haiti’de insani yardıma ihtiyaç var”

Haiti’de 12 Ocak günü yaşanan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin hemen ardından bölgeye giden dokuz kişilik Türk arama kurtarma ekibi GEA’nın lideri Cem Behar, yaşadıklarını ŞALOM ile paylaştı

Dünya
3 Şubat 2010 Çarşamba

Behar, Depremden iki gün sonra, 14 Ocak’ta Haiti’ye vardıklarında çok karmaşık bir ortamla karşılaştıklarını belirtti. Beş katlı Caribbean Market’in enkazında çalışmaya başlayan ve depremden günler sonra enkazdan beş kişiyi canlı kurtaran ekibin lideri olan Behar, yaşadıklarını ŞALOM’a anlattı.

“Biz enkaza vardığımızda, bölgede ‘canlı’ umudu kesilmiş; başka kurtarma ekipleri enkazı terk etmişti. Bizim yeniden o enkazda çalışmalara başlamamız, yakınlarını arayan ailelere destek oldu. Depremden 100-105 saat sonra enkazdan kurtardıklarımız oldu. Bu, çok güzel bir duygu… Ayrıca bizim çalışmalarımıza CNN, NBC gibi kanallar geniş yer verdi, uzun süre canlı yayın yaptı. Tüm bunların da Türkiye’ye olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum.”

Haiti’de şu andaki durumla da ilgili bilgi veren Cem Behar, artık önceliğin insani yardımlar olduğunu belirtti. Behar, “Bölgede insani yardım ve yardımın dağıtımı konusunda desteğe ihtiyaç var. Gıda, ilaç, içme suyu ve barınak büyük sorun. Bizler de bu konuda neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Düzenleyeceğimiz yardım kampanyaları belli olduğunda kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.