Erdoğan: “İsrail, Türkiye’nin dostluğunu kaybedebilir”

Başbakan Erdoğan’ın “İsrail, Türkiye’nin dostluğunu kaybedebilir” açıklamasını değerlendiren İsrail hükümeti iki ülke arasında iyi bir ilişkiyi görmek istediklerini belirtti. Bir İsrail hükümeti kaynağı, “Türk hükümetinin de bu hedefi paylaştığını umuyoruz” dedi

Dünya
3 Şubat 2010 Çarşamba

Başbakan Tayyip Erdoğan, Euronews kanalının Türkçe yayına başlaması münasebetiyle verdiği röportajda, uluslararası siyasetle ilgili birçok konudaki sorulara yanıt verdi.

Avrupa Birliği ile ilgili bir soruya cevap veren Erdoğan “AB bir Hıristiyan kulübü olmamalıdır. AB, mesela bir İslamafobya kampanyasının içerisinde yer almamalıdır. Yer alan bir ülke varsa uyarılmadır, ikaz edilmelidir. Mesela Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak açık yüreklilikle antisemitizmi lanetlemiş ve onu bir insanlık suçu olarak görmüş bir liderim. Ama İslamafobya konusunda da hassasım” dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile İsrail ilişkilerini konu alan “İki ülke ilişkilerinin geleceğini nasıl

görüyorsunuz ve gelinen noktada Türkiye’nin bölgede, İsrail ile Arap ülkeleri ve İsrail-Suriye arasında ara buluculuk rolü oynayabileceğini düşünebiliyor musunuz?” sorusuna karşılık, “Türkiye gibi bir dostunu kaybetmesi, sanıyorum İsrail için gelecekte onların düşünmesi gereken bir konu olacaktır” dedi.

Yaşanan koltuk krizine de değinen Erdoğan, “Büyükelçimize karşı takınılan tavrın uluslararası diplomaside yeri yoktur. Biz, İsrail-Suriye ilişkilerinde elimizden geleni yaptık” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bakıyorsunuz şimdi Sayın Netanyahu kalkıyor diyor ki, ‘Ben Erdoğan’a güvenmiyorum. Sarkozy’ye güveniyorum’. Böyle bir isim açıklamaya mecbur musunuz? İşte bu da bir diplomasi açığı... Çünkü bunu siz söylediğiniz zaman, o zaman, yani sen bana güvenmediğine göre ben sana nasıl güveneceğim? Şu anda İsrail ile aramızda çok ciddi anlaşmalar var. Güvensizlik üzerine bu anlaşmaların yürütülmesi mümkün olur mu? Bir dünya devleti olarak İsrail kendini görüyorsa, komşularıyla olan münasebetlerini bir gözden geçirmesi gerekir diye düşünüyorum.”

Erdoğan, “Türkiye, yüzyıllara dayanan bir geçmişi olan bir devlet. Böyle bir devletle konuşurken, oturup kalkarken dikkat edeceksin. Kalkıp da savunmasız insanlar acımasızca öldürülürse, bunlar fosfor bombalarıyla vurulursa, alt yapı, üst yapı, her yer yıkılırsa, adeta bir açık hava hapishanesine insanlar mahkûm edilirse, biz bunu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile insan hakları ile

bağdaştıramayız ve buna seyirci kalamayız” diye konuştu.

İsrail hükümetinin Başbakan Erdoğan’ın sözlerine tepkisi de gecikmedi. İsrail hükümet kaynakları Başbakan Erdoğan’ın röportajında söylediği “Netanyahu’ya bakıyorsunuz ‘ben Erdoğan’a güvenmiyorum, Sarkozy’e güveniyorum’ diyor” şeklindeki sözlerinin yaşananları net olarak ortaya koymadığını savundu.  Kaynaklar, yaşanan durumu şu şekilde aktardı:

“Netanyahu’ya, geçtiğimiz yıl Fransa seyahati sırasında kendisine Suriye görüşmeleriyle ilgili bir soru soruldu. Netanyahu Sarkozy’e “Doğrudan görüşmeleri tercih ettiklerini”, illa bir arabulucu bulunması gerekiyorsa her iki tarafın da güvenini kazanmış bir isim olması gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı. Netanyahu, Sarkozy’e ‘Neden siz yapmıyorsunuz?’ dedi.”                                           

İsrail hükümet kaynaklar, Netanyahu Sarkozy’e güvenip Erdoğan’a güvenmediğini yönündeki sözleri asla söylemediğini vurguladı. Erdoğan’ın yorumlarıyla ilgili olarak hükümetten bir kaynak “İsrail açısından konuşursak bizler Türkiye’yle iyi ilişkiler kurmak, son dönemde yaşadığımız gibi gerginlikler yaşamak istemiyoruz. Umuyoruz Türk hükümeti de bu amacı paylaşır” dedi.