Simya Galeri’de ‘İstanbul’u takı-yorum’ açıldı

20 Ocak 2010 Çarşamba

Bugüne kadar fırsatını bulup da merak ettiğiniz herhangi bir konuda kendinizi eğitirken, kuracağınız yeni arkadaşlıklarla “Simyadaş” olabilme fırsatı sunan bu kültür ve sanat merkezinin kurucusu, aslen mimar, lakin esas tutkusu heykel ve takı olan Sabrina Fresko’yu sanırım çeşitli zamanlarda medyada çıkan yazılardan tanıyorsunuzdur...

Açıldığı  günden beri konularında uzmanlaşmış eğitmenler tarafından birçok değişik konuda seminerler veren Simya Galeri’de 25 Aralık günü, ‘İSTANBUL’U TAKI-YORUM’ sergisi açıldı.

Bu son sergi bize İstanbul’u hatırlatan imgelerden oluşuyor. Serginin en ilginç alt başlıklarından biri, İstanbul’da şehri süslemesini istediğimiz heykellerdi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un takı ve heykel alanında çok yönlü düşünüldüğü; edebiyat, şiir gibi soyut kavramların bile gümüşte vücut bulduğu ‘İstanbul‘u Takı-Yorum’ sergisi, Simya Galeri atölyesi sanatçılarının gerçekleştirdiği, şehrin takılabilir halidir.

Bu sergiye can veren Simya Galeri Sanatçıları: 

Mine Akın, Ender Baloğlu, Leyla Çelik, Nesrin Çorakçı, Lina Dinar Benhalegua, Şebnem Ergüder, Sabrina Fresko, Aslı Güvenal, Meral Saatçi, Seda Soğancıoğlu, Necla Soyaslan, Gamze Taner, Leyla Tekbulut, Linda Yahyaoğlu ve Hande Yılmaz’dır. 

İstanbul’u temsil eden, aklınıza gelebilecek herhangi bir imgeyi broş, bilezik, kolye ya da küpe olarak takmak, taşımak hatta bunun yaratıcısı, tüketicisi veya seyredeni olmak istemez misiniz? Bir yandan Sabrina’nın anlattıklarını dinlerken, sergiyi büyük hazla inceleme fırsatım oldu. Sanatçıların neler hayal edebildiğine şaşırmamak mümkün değil. Orada yer alan eserlerin her birini burada tanıtmam mümkün olmadığından, sadece bazılarına değinmekle yetineceğim, örneğin...

Resimdeki Gamze Taner’e ait, dumanını tüttürerek giden “Ada Vapuru” isimli broşuna,

Aslı Güvenal’ın “Pegasus” kolyesine, Lina Dinar Benhalegua’nın “Fatih” broşunun yanı sıra, resmini göremediğiniz, içinde taptaze balıkların olduğu ve ucundan su damlayan “Tepsi” broşuna, Sabrina Fresko’nun “Askıda Çamaşırlar“ ve “Pazar Şemsiyeleri”ni isimli kolyelerine....Sadece iki senedir Sabrina’yla çalışan, henüz 14 yaşındaki, daha şimdiden geleceğin yetenekli tasarımcısı  olacağını vaat eden Aslı Güvenal’ın “Deniz atı, Deniz kızı” ve “İkarus”unu görmenizi çok isterim. Yolun açık, şansın bol olsun Aslı.

Bunların  yanı sıra, tüm katılımcıların hep birlikte oluşturdukları ve sergi afişinde de yer alan, üzerinde İstanbul’un lalesini, gülünü, plakası 34’nü, kedisini  içeren “İstanbul Akçeleri” isimli heykel takılarını izlemenin bir yolunu bulup ziyaret etmenizi öneririm.

Keyifli bir saat geçirebileceğiniz İSTANBUL’U TAKI-YORUM, 27 Mart’a dek ziyarete açık kalacak. Serginin uygun saatlerini öğrenebilmek için www.simyagaleri.com adresine başvurabilirsiniz. Ayrıca Can Denizci’nin verdiği  “Temalarla Klasik Müzik” ve Emine Ayhan’ın yürüttüğü “Shakespeare’den Günümüze Tiyatro Serüveni”  seminerleri gibi bir çok farkı programın meraklılarını beklediğini hatırlatmak isterim.

Meri SCHILD