Haftanın izi

Somali'den Haiti'ye, Ukrayna'dan Yemen'e haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
20 Ocak 2010 Çarşamba

Afrika

SOMALİ: Karşıt görüşlü iki grubun çatışmalarında iki hafta içinde 138 kişi öldü, 344 kişi yaralandı. El Kaide bağlantılı EşŞebab ile Hizbul İslam ülkeye şeriat getirmek için şehirlerin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyorlar. Hükümet yanlısı Ehl-i Sünnet örgütü ile bu iki örgüt arasındaki çatışmalar nedeniyle 63 bin kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.

Amerika

  HAİTİ: Geçtiğimiz hafta meydana gelen yedi şiddetindeki depremden sonra ölü sayısının 100 bini aşacağını açıklayan Haiti Başbakanı Jean Max Bellerive, ölenler arasında üç bakan ve çok sayıda senatör olduğunu söyledi. 50 bin kişinin toplu gömüldüğü Haiti’de ölü sayısı 250 bin olarak tahmin ediliyor. Haiti’nin Güney Afrika’da sürgünde yaşayan eski Başkanı Jean-Bertrand Aristide, ülkeyi yeniden kurmak için geri gelmek istediğini belirtti. BM 560 milyon dolar yardım toplarken, ABD’de yürütülen yardım kampanyasında ABD Başkanı Barack Obama, eski başkanlar George Bush ve Bill Clinton’ın öncülük edeceği açıklandı. Türkiye’den Haiti’ye 50 ton yardım malzemesi yollandı.

EL SALVADOR: Başkan Mauricio Funes, on iki yıl süren iç savaştaki insan hakları ve anayasa ihlali için devlet adına özür diledi. 1992’de sona eren iç savaşta 75 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Asya

AFGANİSTAN: Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin hazırladığı bakanlar kurulu listesini ikinci kez onaylamayan parlamento, kabine üyelerini belirlemeden 20 Şubat’a kadar tatil edildi.

PAKİSTAN: ABD saldırısında öldüğü iddia edilen Taliban lideri Hakimullah Mesud yayınladığı ses kaydında sanılanın aksine hayatta olduğunu söyledi.

Avrupa

UKRAYNA: 2004 yılındaki Turuncu Devrim’den beri ilk kez devlet başkanlığı seçimine hazırlanan ülkede kamuoyu yoklamalarına göre muhalefet lideri Viktor Yanukoviç önde gözüküyor. Başbakan Yulia Timoşenko ise ikinci sırada yer alıyor. Merkez Bankası eski Başkanı Sergey Tigipko ise hızla taraftar topluyor. Ukrayna halkı ise umutsuz, seçimlere hile karışacağını düşünüyor.

İTALYA: Başbakan Silvio Berlusconi’nin yolsuzluk davası, avukatının gerekli kanıtları toplamak için ek süre talep etmesi üzerine 27 Şubat’a ertelendi. Berlusconi 1990’lı yıllarda süren iki davasında yalan söylemesi için eski vergi avukatına 450 bin Euro rüşvet vermekle suçlanıyor.

Ortadoğu

YEMEN: Hükümet resmen El Kaide’ye karşı savaş ilan etti ve vatandaşları El Kaide militanlarını saklamamaları yolunda uyararak güvenlik güçleriyle işbirliğine çağırdığını duyurdu.

IRAK: ‘Kimyasal Ali’ olarak bilinen Ali Hasan El Mecid, 1988’deki Halepçe kimyasal gaz saldırısında yer alarak insanlığa karşı suç işlemekten idama mahkûm edildi. Savunma eski Bakanlarından Sultan Haşim ise on beş yıl hapse mahkûm oldu. Halepçe katliamında beş bin Kürt ölmüştü.

Haftanın dikkat çekeni:

“Onlar Afrika’nın kızları ve oğulları,

geri dönmek isteyenlere kapımız açıktır.”

Abdoulaye WADE

Senegal Devlet Başkanı

Haiti’nin Senegal kökenli köleler tarafından kurulduğuna dikkat çeken başkan, yaşanan depremden etkilenip anavatanına geri dönmek isteyenlere toprak ve vatandaşlık hakkı verileceğini duyurdu.

Haftanın gözden düşeni:

“Güvenlik kaygılarını anlıyorum,

ama bu olanlar tam bir saçmalık”

Najlah Feanny HICKS

Gözaltına alınan Michael’in annesi

ABD’de arttırılan güvenlik önlemleri uyarınca  ismi 13.500 olası şüpheli listesinde bulunan sekiz yaşındaki Michael uçağa bindirilmeyip gözetim altına alındı. Alınan önlemlerin sertliği nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama oldukça sert eleştiriliyor.