Jak Kamhi’den ‘Mösyö’ tepkisi

Toplum
20 Ocak 2010 Çarşamba

14 Ocak 2010 tarihli Hürriyet gazetesinin birinci sayfasından verilen “Mösyö Jak’ın telekulak korkusu” başlıklı haberinde yer alan “Mösyö Jak” ibaresine Jak Kamhi tepki gösterdi. Kamhi’nin gazetenin Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç’e verdiği yanıt,  gazetenin ertesi günkü nüshasında yer almıştı.

Jak Kamhi’nin, Türenç’e gönderdiği mektup şu açıklamaları içeriyordu: “(…) Beni üzen Laik ve Demokratik Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan, ayrımcılığa karşı tavrı bulunan Hürriyet gibi bir gazetede 1. sayfada başlık olarak kullanılan “Mösyö Jak” ibaresidir.

Böyle bir hitabın ülke dışında kullanılması normal sayılabilir ancak ülkemde övüne geldiğim yurttaşlığım göz ardı edilerek ismimin önüne mösyö” yazılmasına mana veremediğimi özellikle vurguluyor, bunu dikkatsizlik sonucu gözden kaçmış bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. Ben yabancı değilim ve beş yüz yılı aşkın süredir nesiller boyunca Türkiye’nin bir parçası olmuş, dini inanç farklılığı dışında tüm değerleri ortak Türk Musevilerinden biriyim. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını onurla taşıyor, ülkeme yaptığım naçizane hizmetlerin taçlandırıldığı ‘Devlet Üstün Hizmet Ödülü’ sahibi olmanın kıvancını yaşıyorum”.