‘Demir Kubbe’ ilk denemeleri geçti

İsrail Savunma Bakanı Barak pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in geliştirdiği füze savunma sisteminin Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına yerleştirilmesinin yıllar süreceğini belirtti

Dünya
13 Ocak 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta İsrail ‘Demir kubbe’ roket savunma sisteminin deneme sürecinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Sistem, sivilleri Hamas tarafından Gazze’den ve Hizbullah tarafından Lübnan’dan atılan kısa menzilli roketlerden korumak için tasarlandı.

İsrail ordusu sistemin tam olarak ne zaman devreye gireceğini açıklamazken yerel televizyon kanalında, geçen hafta tamamlanan deneme sürecinden videolar gösterildi. Elde edilen teknolojik başarıya rağmen sistemin tam olarak faaliyete geçmesi yıllar alacak.

Barak ‘Demir kubbe’ sistemi ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “Başarılı bir sistem geliştirdik diye ‘yarın sabahtan itibaren herkes güvendedir, Gazze’den veya kuzeyden hiçbir tehlike kalmadı artık’ imajını veremeyiz. Dediğim gibi sistemin tam olarak uygulanması yıllar alacak.”

İsrail’in kuzey ve güney sınırları senelerdir binlerce roket saldırısına hedef oldu. Ordunun bu bölgeler için güçlü bir savunma sistemi yoktu. Milyonlarca İsrailli sivil roket menzilinde bulunuyor. İsrail ordusu 2006 yılında Hizbullah ile girdiği savaştan beri bu soruna çözüm arıyordu. Sadece 2006 yılında 4000’den fazla roket İsrail’in kuzey sınırını hedef aldı.

Demir kubbe’nin geliştirilmesi İsrail’e 200 milyon dolara mal oldu. Sistem kamera ve radarla ile işliyor. Tespit edilen roketler atıldıktan saniyeler sonra radar tarafından algılanıp etkisiz hale getiriliyor.

Barak konuyla ilgili açıklamalarında, “Bu teknoloji, hem bize zaman kazandıracak hem de birçok potansiyel atağı engelleyecektir. Yine de bu sistem çok pahalı bir sistem. Tek bir roketin etkisiz hale getirilmesi binlerce dolara mal oluyor ve bu roketler Hamas militanları tarafından sadece birkaç yüz dolara imal ediliyor,” yorumunu yaptı

BARAK HAMAS’I UYARDI: “ADIMLARINI DİKKATLİ AT!”

İsrail Savunma Bakanı Barak, Pazartesi günü Hamas liderlerini uyardı, “Adımlarınızı dikkatli atın. İsrail’i harekete geçmek zorunda bırakırsanız sonra timsah gözyaşları dökmeyin.”

İsrailli yetkililer ayrıca İsrail’in Gazze operasyonunun hâlâ Hamas üzerinde güçlü bir engel olduğunu ve ayrıca Hamas’ın Cihad organizasyonlarının desteğini de yavaş yavaş kaybettiğini açıkladı.

Hamas yetkililerinden Sami Abu Zuhri ise Filistin saldırılarının sadece İsrail’in saldırılarına cevap olduğunu iddia etti.

Pazar günü İsrail Hava Kuvvetleri Gazze’nin merkezine yaptığı operasyonda üç Filistinli militan öldürdü. Militanların saklandığı hücreyi bombalayan hava kuvvetleri, militanların yerini bölgeden atılan roketlerden saptadı.

Barak sözlerine Başbakan Netanyahu’nun Mısır ile olan sınırını 1,5 milyar şekel harcayarak kapatma projesine destek verdiğini belirterek devam ederken, “İyi sınırlar iyi komşular yaratır,” dedi.