Mısır, Gazze sınırına duvarörüyor

Kaçakçılık tünellerini kapatmayı düşünen Mısır, Gazze sınırını çevreleyen yer altı ve üstü duvarının inşasına hızla devam ediyor. Gazze’deki kaynaklar bu duvarın Hamas’ı devirme planının bir parçası olabileceğinden korkuyor

Dünya
13 Ocak 2010 Çarşamba

Hamas yetkilileri Mısır’ın Gazze sınırı boyunca inşa ettiği yer altı-üstü duvarından duydukları endişeyi saklamıyor. Mısır’ın inşa edeceği duvarın 18 metre derinliğinde ve 10 km uzunluğunda olması Gazze’nin önemli kaynaklarından biri olan kaçakçılık tünellerini tehdit ediyor.

Hamas bu duvarın tamamlanmasıyla FÖY, Mısır ve İsrail’in üçlü kuşatmasının tamamlanacağından korkuyor. İnşaatın tamamlanması ile Hamas’a bağlı grupların, özellikle İsrail donanması sahilleri sıkı gözlem altında tutarken, silah kaçırması çok zorlaşacak.

Gazzeliler bu duvara karşı Arap kamuoyu baskısını ve Arap arabuluculuk yaklaşımlarını denemiş olsa da Mısır yönetiminin tavrı değişmedi.  Mısır mahkemelerinde inşaatın durdurulması umuduyla açılan çeşitli davalar sonuçsuz kalmıştı.

Gazze Şeridi’ndeki kaynaklar bu duvarı kapsamlı yeni bir Filistin-İsrail diplomatik sürecinin ilk aşaması, İsrail’in askeri tehdidinin bir parçası olarak görüyorlar.  Mısır veya Filistin açısından bakıldığında Hamas’ın devrilmesi için Filistin-İsrail ve Mısır’ın ortak işbirliği gerekiyor. Duvar inşaatla, böylesine bir işbirliği ilk kez bu kadar net görülüyor.

Mısır yönetimi kaçakçılarla mücadele etmek ve hareket kabiliyetlerini sınırlamak amacıyla Refah’ta hareketliliğini arttırıyor. Mısır ordusu son dönemde bölgedeki varlığını giderek daha fazla hissettiriyor.