Abbas: “Suçlu Mısır değil, Hamas’tır”

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’ya gelen Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, önemli açıklamalarda bulundu.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen Abbas, Mısır’dan Gazze’ye geçmek isteyen yardım konvoyu konusuna da değindi.

Şalom
8 Ocak 2010 Cuma

Konuyla ilgili olarak Mısır’ın eleştirilmesini doğru bulmayan Abbas, “ortada yanlış anlaşılma var. Mısır’ın, algılananın aksine suçu yok. Suçlu Hamas’tır. Çünkü süreci istismar ediyor. Türkiye, Filistinliler için uğraşsa da bölgede bizler için en çok çaba harcayan Mısır’dır.” dedi. Yardım konvoyu ile ilgili yanlış propaganda yapıldığını vurgulayan Filistin lideri, “Mısır belirlediği güzergahtan geçiş isterken, bir İngiliz milletvekilin işaret ettiğin yola karşı çıkıyor. Mısır Refah kapısının kullanılması karşı değil ama sürecin gelişmeleri Hamas tarafından kullanılmasına karşı. Türk kamuoyuna nu konu nasıl aksettirildi ve neden hâlâ Gazze’de ambargo var? Bunun üzerinde durmak lazım. Bir de Türk ve Mısır halkını kim kaşı karşıya getirmek ister? Bunu bulmak lazım.” dedi.

Mahmud Abbas, Gazze ile ilgili ek olarak şunları söyledi:

“Sıkıntı Hamas sonrasında İsrail askerinin kaçırılmasıyla başladı. Tüneller açıldı. Tüneller bazı tüccarların ve Hamas’ın kontrolünde. Gazze halkının ihtiyacı gıda ve ilaç.  Tünellerden ise silah ve yasadışı maddeler dahil Hamas’ın ihtiyaçları geçiyor. Gazze’deki maaşları, su ve yakıt parasını Filistin bütçesinden biz kaşılıyoruz; bütçenin %58’i Gazze’ye harcanıyor. Hamas meşru bir güç olarak kabul görmek için İsrail ile anlaşma ve suçu Mısır’ın üzerinde yılmak için bu yola gidiyor.”