/ Yasmin Levy'den 'SENTİR'

6 Ocak 2010 Çarşamba

Yasmin Levy’den “SENTİR”

The Guardian gazetesinin ‘dünya müziğinin yeni süperstarı’ ünvanını yakıştırdığı Sefarad ezgilerinin ünlü ismi Yasmin Levy, World Village’dan çıkan son albümü “Sentir”  vasıtasıyla Türk müzikseverlerle bir kez daha buluştu. Levy, bu albümü ile ‘Dünya müziği’ndeki yerini daha da pekiştirdi.

Zamana direnenlerin fotoğrafları Caddebostan Kültür Merkezi’nde

Fotoğraf Atölyesi’nde temel fotoğraf eğitimi alan altı amatör fotoğrafçının “Zamana Direnmek” konulu karma sergisi, 2-13 Ocak tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) fotoğrafseverlerle buluşuyor. Bülent Küçük, Melissa Levi, Hakan Güneş, Şebnem Köken, Meltem Koşar ve Cem Doğan‘dan oluşan grup 1,5 yıl önce yola çıktı. Bu altı amatör fotoğrafçı, varoluşun sonsuz direnişi olan zaman kavramını, kendi bakış açıları ile karelerine yansıttı.

Tiyatrokare’den yeni oyun: Leyla’nın Evi

Tiyatrokare,  2010  yılında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi nedeniyle  Zülfü Livaneli’nin bir İstanbul  öyküsü olarak  çok sevilen romanı “Leyla’nın Evi’ni” sahneye

uyarladı. Boğaziçi’nde yalısı elinden alınan ve Beyoğlu’nun bir köşesinde yaşamak zorunda kalan  bir İstanbul hanımefendisi Leyla’nın gözünden İstanbul kültürünü ve kentin değişimini anlatan oyunu Zeynep Avcı uyarladı, Nedim Saban sahneye koydu ve yapımcılığını üstlendi.

Oyunda Leyla’yı Celile Toyon Uysal oynuyor. Diğer rolleri Cüneyt Türel, Ayça Varlıer, Sinan  Albayrak, Burak Tamdoğan, Gülden Avşaroğlu, Ethel Mulinas, Çisil Oral, Bülent Seyran paylaşıyorlar. Oyunun dekor tasarımı Nurullah Tuncer, müzikleri Zülfü Livaneli’ye ait.

FKM’DE ‘CAFÉ & CROISSANT’

Cengiz Aktar’ın bir fikrinden esinlenen ve Zerrin Baydar, Çağlar Şavkay ve Mesut Tufan tarafından geliştirilip tasarlanan ‘Café & Croissant- hem Fransız hem Türk’ Sergisi, 13 Ocak-10 Şubat tarihleri arasında Fransa’daki Türkiye Mevsimi çerçevesinde Fransız Kültür Merkezi’nde yer alacak.

-vurgu yapmak amacıyla, “kelimelerin yolculuğu”, “insanların yolculuğu”, “fikirlerin yolculuğu”, “bilim, doğa, kültür”, “gündelik yaşam, hem Türk hem Fransız”, “olaylar ve tarihler” gibi seçilmiş tematik başlıklar çerçevesinde iki kültürün yakınlaştığı ve etkileştiği noktaları ele alıyor. Tel: 0212 393  81 11

PARİS’TE ‘ENTRE-DEUX’ SERGİSİ

Fransa’da süren ‘Türk Mevsimi’ etkinlikleri  kapsamında 15 Ocak-21 Şubat tarihleri arasında Paris-Cité internationale des Arts, orada yaşayan 11 Türk sanatçısının resim, heykel ve fotoğraf gibi eserlerini ağırlayacak. Onay Akbaş, Erdal Alantar, Gökce Çelikel, Salih Coşkun, Ali Umut Ergin, Ömer Kalesi, Rüveyda Koyuncu Colombin, Ody Saban,  Nevhiz Tanyeli, Utku Varlık ve İsmail Yıldırım’ın katılacakları serginin açılışı 14 Ocak günü saat 18.00-21.00 arasında gerçekleşecek. www.citedesartsparis.net