Türkiye İsrail arasında HAVACILIKTA YENİ DÖNEM

Türkiye ile İsrail, iki ülke arasında birden fazla havayolu işletmesinin uçuş yapabilmesi konusunda anlaşma imzaladı

Dünya
6 Ocak 2010 Çarşamba

Türkiye ve İsrail sivil havacılık alanında yaptıkları müzakereleri yeni yıl öncesinde sonuçlandırdı. 28 Aralık 2009’da anlaşmaya varılan müzakereler sonucunda, iki ülke arasında birden fazla havayolunun uçması kararlaştırıldı.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, İki ülke arasında 1951 yılında imzalanan anlaşmanın günün koşullarına cevap vermemesi nedeniyle bir araya gelen heyetler, yeni uçuş noktalarını içeren, frekans kısıtlamalarının kaldırıldığı ve çoklu tayin içeren çok önemli bir anlaşmaya imza attı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru başkanlığında imzalanan anlaşmaya göre, her iki ülkede belirlenen noktalara uçuş gerçekleştirmek için Türkiye ve İsrail birden fazla havayolu şirketini tayin edilebilecek. Aynı anlaşma çerçevesinde, Türk havayolu işletmeleri İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Dalaman’dan İsrail Tel Aviv, Hayfa ve Eilat’a uçuş gerçekleştirebilecek. İsrailli havayolu işletmeleri de İsrail’deki bu üç şehirden İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Dalaman’a tarifeli sefer düzenleyebilecek.

Tarifeli sefer noktaları arasında frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın yolcu ve kargo seferleri yapmaları konusunda mutabık kalan iki ülkenin sivil havacılık otoriteleri ayrıca, havayolu şirketlerinin herhangi bir hava aracı tipine yönelik sınırlamaların da kaldırılmasına karar verdi.

Varılan anlaşma ile Türk ve İsrailli taşıyıcıların birbirleri ile ve üçüncü ülke havayolu şirketleri ile kod paylaşım anlaşmaları yapabilmelerinin hukuki zemini de hazırlanmış oldu.

Anlaşmanın ardından ilk haber Atlasjet’ten geldi. Atlasjet, İsrail havayolları EL-AL ile İstanbul-Tel Aviv-İstanbul hattında karşılıklı seferler düzenlenmesi amacıyla ortak uçuş (code-share) anlaşması imzaladığını duyurdu. Açıklamada, Atlasjet ile EL-AL İsrail Havayolları arasında imzalanan ortak uçuş anlaşmasına göre, 1 Mart 2010 tarihinden itibaren ortak uçuşların, İstanbul -Tel-Aviv arasında haftada karşılıklı yedi sefer olarak gerçekleştirileceği kaydedildi. Tüm uçuşların Atlasjet ve EL-AL’ın kendi uçuş kodları ve numaraları ile ortak olarak yapılacağı ifade edilen açıklamada, Atlasjet’in bu ortak uçuşlar için iki adet Airbus uçağının koltuk kapasitelerini 168 koltuktan 156 koltuğa indirerek, business ve ekonomi class olarak yeniden düzenlediği bildirildi.

Anlaşma öncesinde, Türkiye ile İsrail arasında sadece Türk Hava Yolları uçuyordu. İsrail havayolları EL-AL ise Tel Aviv-İstanbul uçuşlarını verimli olmadığı gerekçesi ile 2007 yılında kaldırmıştı.