Haftanın izi

Somali'den Venezuela'ya, Pakistan'dan İtalya'ya haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
6 Ocak 2010 Çarşamba

Afrika

SOMALİ: Rakip iki grup arasında haftasonunda başlayan çatışmalarda 47 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. Anlaşma masasına oturmayan gruplar sebebi ile ölü sayısında ciddi artış bekleniyor.

Amerika

ABD: İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun düşük ölçekte zenginleşmiş uranyumun % 80’ini iade edilmek kaydıyla % 20 oranında zenginleştirmek için Rusya’ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa’ya gönderilmesini öngören önerisini kabul etmedi. Karşı öneride bulunan İran, teklifinin kabul edilmemesi durumunda “kendi nükleer yakıtını yapacağını” söyleyerek ültimatom verdi. ABD, İran’ın kendi önünü kapadığını belirterek ültimatomu reddettiğini açıkladı.

VENEZUELA: Başkent Karakas’ta düzenlenen yılbaşı kutlamalarında saldırı veya kör kurşun nedeniyle 157 kişi hayatını kaybetti.

BREZİLYA: Rio de Janeiro’da aşırı yağışların yol açtığı toprak kaymasında üç günde 47 kişi öldü.

Asya

KAZAKİSTAN: 1 Ocak itibari ile AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı; OSCE) dönem başkanlığını üstlenen Kazakistan göreve getirilen ilk eski Sovyet Birliği üyesi ülke oldu. Merkezi Viyana’da bulunan, demokrasi ve insan haklarının korunması ile geliştirilmesini hedefleyen AGİT’in yeni başkanı önceliklerini Afganistan’da istikrarın sağlanması ile Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin iyileştirilmesi olarak açıkladı.

PAKİSTAN: Ülkenin kuzeybatısındaki iki komşu köy takımı arasında oynanan voleybol maçı esnasında Taliban bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi; 96 kişi öldü, yüzden fazla yaralı var.

BANGLADEŞ: Siyasi partilerin isimlerinde İslam’a referans ve seçim kampanyalarında dini kullanmaları yasaklandı. Kendisini dini temele oturtan tüm siyasi partilerin yasaklanacağı açıklandı.

ÇİN: Şangay’da, ürünlerine melamin karıştığı saptanan bir süt ürünleri tesisini mühürledi, üç yönetici tutuklandı. İmalatçılar, protein içeriğinin daha fazla olduğu görünümünü verebilmek için gıda ürünlerine melamin maddesi ekliyor. 2008 yılında aynı nedenlerle sekiz çocuk ölmüş, yüzbinlerce kişi hastalanmıştı.

AVUSTRALYA: Aşırı yağışlar nedeniyle afet bölgesi ilan edilen New South Wales’ten binden fazla kişinin tahliyesine başlandı.

AFGANİSTAN: Parlamento, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin 24 kişilik kabinesinden on yedi adaya onay vermedi. BM Afganistan özel temsilcisi, Afgan meclisinin kabine adaylarının çoğunu reddetmesini “siyasi gerileme” olarak niteledi.

Avrupa

İTALYA: Trentino bölgesinde çığ altında kalan turistleri arayan dört kurtarma görevlisi ve bölgede kayak yapan 12 yaşındaki bir Alman genç dahil olmak üzere yedi kişi hayatını kaybetti.

POLONYA: Ülkenin kuzeydoğusunda eksi 25 dereceye kadar düşen sıcaklık nedeniyle on üç evsizin öldüğü açıklandı.

Ortadoğu

YEMEN: ABD Başkanı Barack Obama, Amsterdam-Detroit seferini yapan uçaktaki saldırı girişimini ilk kez El Kaide ile ilişkilendirdi. Nijeryalı terörist Ömer Faruk Abdülmutallib’in, Yemen’de El Kaide tarafından eğitildiği düşünülüyor. ABD ve İngiltere Yemen’deki büyükelçiliklerini süresiz kapattıklarını açıkladılar.

İRAN: Haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası patlak veren siyasi krizin son bulması için beş aşamalı bir çözüm öneren muhalif lider Mir Hüseyin Musavi, interet sitesinden yaptığı açıklamada, ülkede reform yapılması ve halkın taleplerinin yerine gelmesi için ölmeye hazır olduğunu belirtti. Sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanan protesto gösterileri nedeniyle ABD ve İsrail’e kızan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, propaganda ve psikolojik harp faaliyetlerinde bulundukları saptanan yabancıların da gözaltına alındığını söyledi.

Haftanın dikkat çekeni:

“Barış; bir kişinin rengi, milliyeti, dili ve dini ne olursa olsun, karşısındaki kişinin yüzünde gördüğü saygı ifadesi ile başlar.”

Papa XVI. Benedict’in

yılbaşı ayinindeki konuşmasından...

Haftanın gözden düşeni:

“Bildiğim kadarıyla müzeye zorla girilmedi.”

Jacques DALLEST

Fransız savcının, dünyaca ünlü Fransız izlenimci ressam Edgar Degas imzalı 1,5 milyon dolar değerindeki ödünç tablonun sergilendiği Marseille kentindeki müzede, ortadan kaybolması üzerine sarfettiği sözleri.  D’Orsay Müzesine ait olan bu değerli tablo 3 Ocak’a kadar Cantini Müzesi’ne teslim edilmişti.