Auschwitz 2009’da ziyaretçi rekoru kırdı

1940-45 yılları arasında 1,1 milyon Avrupalı Yahudi’nin ölüme gönderildiği Auschwitz ve yakınındaki Birkenau Kampları 62. yılında rekor ziyaretçiye ulaştı. Polonyalı, İngiliz, İtalyan ve İsrailli ziyaretçilerden sonra 58.000 ziyaretçi ile Almanlar beşinci sırada yer aldı

Dünya
6 Ocak 2010 Çarşamba

Yetkililer Nazi ölüm makinelerinin en önemli sembolü haline gelen Auschwitz Kampına uluslararası ilginin, 2009 yılında rekor ziyaretçi sayısıyla, yüksek olduğunu belirtti.

Auschwitz Müzesi yetkilileri, bir zamanlar Auschwitz-Birkenau kompleksi olan anıtın, geçen yıl 1,3 milyon ziyaretçi alarak, 62 yıllık tarihinde bir rekora ulaştığını ifade ettiler.

Müze Direktörü Piotr M.A. Cywinski, ziyaretçilerin yarısından çok daha fazlasının – 821,000 kişi – genç kişiler olmasının, dünyanın geleceği açısından oldukça memnuniyet verici bir durum olduğunu belirtti.

Ziyaretçilerin 58,000’i oluşturan Almanlar, bölgeyi ziyaret eden Polonyalı, İngiliz, İtalyan ve İsraillilerden sonra beşinci sıradaydılar.

Özellikle Kore olmak üzere Asya’dan gelen ziyaretçilerin de istikrarlı bir şekilde arttığı ifade edildi.

Aralık ayında hırsızlar kampın giriş kapısındaki üzerinde “Arbeit macht Frei“ (çalışmak özgürleştirir) yazılı demir tabelayı çaldığında haber, tüm uluslararası ajanslarda yer almıştı. Beş şüpheli daha sonra yakalanmış ve zarar görmüş tabela bir ormanda bulunmuştu.