Lieberman’dan Hükümet depremi

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın İsrail-Suriye görüşmelerinden Türkiye’nin arabuluculuk yapamayacağı yönündeki sözleri İsrail hükümetinde deprem etkisi yaptı

Dünya
30 Aralık 2009 Çarşamba

İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer’in Türkiye ziyareti ve iki ülke devlet başkanlarının Kopenhag’da yaptıkları görüşmelerin ardından İsrail-Türkiye ilişkilerinde oluşan olumlu havaya Tel-Aviv’den yeni bir darbe geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Suriye ile İsrail arasında yeniden arabuluculuk yapmaya hazırız” sözünün ardından İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, görevde oldu sürece Türkiye’nin arabuluculuğunu kabul etmeyeceğini belirtti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Kudüs’te İsrail’in büyükelçileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada Lieberman, “İsrail ve Suriye arasındaki barış müzakerelerinde hükümetteki kimi arkadaşlarının girişimlerine karşın” Türkiye’nin arabuluculuğuna yer olmadığını belirtti. Lieberman’ın bu sözlerinin Ben-Eliezer ve Barak’ı hedef aldığı belirtildi.

Lieberman, “Şam’ın görüşmek istemesi durumunda bunun gizli diplomatik yollarla veya arabuluculuk yoluyla değil, ancak doğrudan müzakerelerle mümkün olacağını” dile getirerek Suriye ile ilişkilerde arabulucu yerine doğrudan görüşmeyi tercih ettiğini vurguladı.

Lieberman’ın sözlerine tepki ise gecikmedi. En büyük tepkiyi ise Lieberman’ın da üyesi olduğu İsrail hükümetinin üyeleri gösterdi. Sosyal Güvenlik ve Refah Bakanı Yitshak Herzog, “Lieberman’ın sözlerinin hangi amaca hizmet ettiğinden ve bu ülkeye ne gibi bir yarar sağlayacağından emin değilim. Ben ve arkadaşlarımın anladığı kadarıyla Dışişleri Bakanı İsrail hükümetinin politikasına hizmet etmeyen açıklamalar bulunuyor,” dedi. Önümüzdeki ay Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlayan İşçi Partisi Genel Başkanı Ehud Barak da “Türkiye, Ortadoğu’daki en önemli ülkelerden biridir” yorumunu yaptı. İşçi Partili diğer bir kabine üyesi olan Sağlık Bakanı Isaac Herzog da parlamentodaki açıklamasında, “Fuad (Ben-Eliezer) Türkiye’de büyük işler yapmışken ve Barak ile birlikte Ankara’ya gidecekken, Lieberman tek kelimeyle yersiz konuşuyor” dedi. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz de başyazısında Başbakan Binyamin Netanyahu’yu Lieberman’ı görevden alması çağrısında bulundu.

Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le gerçekleştirdiği toplantının hemen öncesinde patlak veren krizin büyümemesi için İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bizzat Ben-Eliezer’i arayarak Lieberman’a cevap vermemesini istediği belirtildi. Netanyahu’nun Mısır gezisine Lieberman’ın yerine Ben-Eliezer eşlik etti. Daha önce Mısır’ı da hedef alan konuşmalar yapan Lieberman, Mübarek için “canı cehenneme” ifadesini kullanmıştı.