Maftirim Koleksiyonu müzikseverlerin beğenisine sunuldu

Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’nin, altı yıllık çalışmanın ardından hazırladığı bir kitap, dört CD ve bir DVD’den oluşan dünyanın kapsamlı tek Maftirim koleksiyonu Gözlem Yayıncılık tarafından satışa sunuldu

Toplum
30 Aralık 2009 Çarşamba

Osmanlı İmparatorluğu’nun eski başkenti Edirne’de 17. yüzyılda doğan Maftirim bir Yahudi şair ve müzisyen ortaklığı olup, Akdeniz bölgesinde Yahudi mistik akımlarının etkisi ile gelişmiş dini vecibelerin bir örneğini oluşturur. Kulaktan kulağa ve ustadan çırağa öğretilerek sonraki kuşaklara aktarılmış Osmanlı-İbrani müzikal geleneği olan Maftirim repertuarı günümüze kadar gelmeyi başarmış ve Maftirim grupları faaliyetlerini 1920’lerden sonra İstanbul’da sürdürmüştür.

Bu eseri 1987 yılında seslendiren ünlü ustalar David Behar, merhum Hazan İsak Maçoro ve Hazan David Sevi ile birlikte belki de bir gelenek sona ermişti.

Altı yıllık yoğun ve zorlu bir çalışmanın ürünü olan bu eser Türk Sefarad Paralitürjik Müziği’nin son demlerini belgeleme ve gelecek kuşaklara bu yolla aktarma çabasıdır. Dünyada bir ilki oluşturan ve Karen Gerson Şarhon’un proje koordinatörlüğünü üstlendiği bu koleksiyon Türk Sanat Müziği, Türk Sefarad Müziği, Yahudi Dini Müziği ve her türlü litürjik müzikle ilgilenenler için vazgeçemeyecekleri bir kültür hazinesi niteliği taşıyor.

Maftirim koleksiyonu 10 Ocak  Pazar günü  Neve Şalom Kültür Merkezi’nde düzenlenecek bir konser ile halka tanıtılacak.