WJC’den Viyana Belediye Başkanı’na onurlandırma

Kültür
23 Aralık 2009 Çarşamba

Avusturya’nın başkenti Viyana’nın Belediye Başkanı Michael Haupl, kentte Yahudi yaşamını canlandırma çabaları nedeniyle World Jewish Congress (WJC) tarafından onurlandırıldı.

Michael Haupl’e WJC’nin uzun yıllar başkanlığını yapmış Nahum Goldmann’ın adına bir madalya  sunuldu. Viyana belediye binasında gerçekleşen törende İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Avusturya Savunma Bakanı Norbert Darabos, WJC Başkanı Ronald S. Lauder ve çeşitli Avrupa ülkelerinin Yahudi cemaatleri başkanları hazır bulundular.

Lauder yaptığı konuşmada, Haupl’un belediye başkanlığı görevi süresince Viyana’da Yahudi yaşamını canlandırma, Yahudi okulları ve kuruluşlarının kurulmasını kolaylaştırma, antisemitizme karşı mücadele ve Yahudi cemaatinin sorunlarına eğilme yönünde verdiği çabayı övdü. WJC Başkanı, Başkan Haupl sayesinde Viyana’nın dünya Yahudilerini çeken ve kendilerini rahat hissettikleri bir kente dönüştüğünü söyledi.

Michael Haupl, Viyana Yahudi Cemaati’nin Maymonides Merkezi ile Avrupa Yahudiliğine hitap edecek bir huzurevini de içeren bir kampus kurmasına büyük destek verdi. Merkezin açılışında bir konuşma yapan Haupl, ırkçılığa, antisemitizme ve radikal politikalara karşı mücadele edeceğini söyledi.

Geçmişte Nahum Goldmann Madalyası’na layık görülen kişiler arasında; ABD Başkanı Jimmy Carter, İngiltere Başbakanı Harold Wilson, Almanya Devlet Başkanı Helmut Schmidt, Arjantin Devlet Başkanı Raul Alfonsin de bulunuyor.

Almanların Avusturya’yı işgal ettiği 1938 yılı öncesinde Viyana, okulları, dernekleri, yeşivaları ile 200 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna sahipti.