İsrailli grup Türkiye’de FİNANSAL TARİH ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ KAZANDI

Dünya
23 Aralık 2009 Çarşamba

Dökme Kurşun Operasyonu nedeniyle Türkiye İsrail ilişkilerinin zayıflamasına rağmen, iki ülke arasındaki kültürel ve akademik bağlar geçtiğimiz hafta büyük bir ilerlemeye şahit oldu.

Salı günü İsrail doğumlu yazar ve İbrani Üniversitesi Profesörü Ruth Kark ile kendisi gibi yazar ve coğrafyacı Dr. Joseph B. Glass, Osmanlı Filistin’deki bankacılığın gelişimi üzerine yaptıkları araştırma sonucu 15.000 dolarlık ödüle layık görüldü.

“Kudüs’teki Sefarad Girişimciler: Valero Ailesi 1800-1948” adlı kitaplarında Kark ve Glass Kudüs’ün kurucularından olan ve İsrail’deki ilk özel bankayı kuran Valero ailesini inceliyor.

Kark, kitabın sadece ailenin tarihine bir bakış olmadığını belirterek, “Bu kitap Osmanlı kontrolü altındaki Filistin’de Yahudilerin günlük hayatına bir bakış ve bu tarihlerdeki Ortadoğu’daki girişimciliği inceliyor” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Glass, Kudüs İbrani Üniversitesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra beş kitap ve çok sayıda makale yazdı. İbrani Üniversitesi’nde coğrafya öğretmeni olan Kark, Ortadoğu’nun tarihi ve tarihsel coğrafyası üzerine 20 kitap yazıp düzenledi ve 200’ün üzerinde makale kaleme aldı. Banka ve Finans Tarihi Araştırma Yarışması, Osmanlı zamanından bugüne Türk bankacılığı, finans ve ekonomik tarih konusunda akademik araştırmaları arttırma ve bu alanda bir gelenek oluşturma amacı taşıyor.