Bangkok’ta ele geçirilen silahlar İran’a gidiyordu

11 Aralık’ta Bangkok’ta yakıt ikmali yaparken, Amerikalı yetkililerin ihbarı üzerine aranan uçakta ele geçirilen 35 tonluk roketatar füzenin İran’a gitmek üzere olduğu anlaşıldı

Dünya
23 Aralık 2009 Çarşamba

Bu ay içerisinde Bangkok’ta yakalanan füzelerin İran’a gittiği iddia edildi. Füzeler ve silah kaçakçılığı Kuzey Kore ve İran arasındaki işbirliğini gösteriyor.  Amerikan Gazetesi Wall Street Journal bu ay Bangkok’ta yakalanan bir uçak dolusu silahın İran’a gittiğini iddia etti.

Gazete silah kaçakçılığı uzmanlarının ele geçirdiği uçuş planı belgelerine göre Kuzey Kore’den kalkan uçağın Sri Lanka, BAE ve Ukrayna’da yapılacak yakıt ikmallerinden sonra son durağın Tahran olduğunu yazdı. 

Uçak 11 Aralık’ta Bangkok’ta yakıt ikmali yaparken ABD’li yetkililerin ihbarı üzerine Thai yetkililer tarafından basıldı. Baskın sonucu uçağın 35 tonluk kargosu içinde roketatar füzeleri ele geçirildi.

Uçağın mürettebatı tutuklandı fakat mürettebatın kargonun içeriğinden haberdar olup olmadığı araştırılıyor. Uzmanlara göre kaçakçılığı gerçekleştiren kişiler bulunmamak için işi, oldukça karmaşık bir uluslararası firmalar zinciri arkasına saklandı.

İsmini vermek istemeyen bir Thai askeri yetkilisi de ele geçirilen füzelerin Taepodong-2 adlı sisteme ait olduğunu belirtti. Yetkiliye göre bu füzeler Kuzey Kore- İran işbirliği ile İran’ın Şebab-5 ve 6 füzeleriyle paralel olarak geliştirildi.