Litvanya Adalet Bakanı’nın tarihi çarpıtan açıklamaları eleştirildi

Litvanya Adalet Bakanı’nın ülkesinin 2.Dünya Savaşı sırasındaki davranışları ile ilgili olarak utanç duymaması gerektiğini dile getiren sözleri tepkilere neden oldu

Dünya
23 Aralık 2009 Çarşamba

Litvanya Adalet Bakanı Remigijus Simasius, Litvanya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında olanlardan utanç duymasına gerek olmadığını belirtti. Simasius şahsi internet blogundaki yazısında Litvanya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında antisemit bir ülke olduğu ve Nazilerle işbirliği yaptığı iddialarını reddetti.

Simasius, Naziler gelene kadar Litvanya’daki Yahudilerin güven ve huzur içinde yaşadığını dile getirdi. Litvanya’nın başkenti Vilnius’un da birçok Yahudi’nin sığınabileceği güvenli bir şehir olduğundan dolayı ‘Kuzeydeki Kudüs’ olarak anıldığını da ekledi.

Simasius, Yahudilerin Litvanya’da ayrımcılığa uğramadığını söylerken, ABD ve İngiltere’nin Hitler’den kaçan Yahudileri kabul etmediğini, Sovyetler Birliği’nin ise kaçan Yahudileri Nazileri iade ettiğini hatırlattı. Bunlara karşın resmi bir işbirliği mekanizması olmamasına rağmen Litvanya’nın Naziler ile işbirliği yapmakla suçlanmasını, Yahudilere yardım eden yüzlerce Litvanyalının anısına saygısızlık olarak değerlendirdi.

Diğer yandan Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder ise Simasius’un sözlerinin tarihi gerçekleri çarpıttığını ve ikiyüzlü olduğunu söyledi. Lauder, birçok etnik Litvanyalının Yahudilerin yakalanması konusunda aktif olarak Naziler ile işbirliği yaptığını ve bu durumun net bir şekilde belgelenmiş ve kanıtlanmış olduğunu belirtti. Litvanya Yahudilerinin yok edilmesinin Litvanyalıların ve bu ülkedeki antisemitizmin rol almadığını iddia etmenin inanılır olmadığını ifade ederken, Simasius’un bu gerçeği kabullenmek yerine revizyonist tarihe yöneldiğini ekledi

İkinci Dünya Savaşı sırasında Litvanya’da yaşayan 220.000 Yahudi’nin %90’ı öldürüldü. 1995 yılında Litvanya Başkanı Brazauskas, İsrail Parlamentosu Knesset’te yaptığı bir konuşmada, Nazi işbirlikçisi Litvanyalılar nedeni ile tüm Litvanya adına özür dilediğini söylemişti.