GÜL İLE PERES GÖRÜŞTÜ: "Gazze'deki durumu düzeltin, ziyarete geleyim"

Cumhurbaşkanı Gül ile İsrail Devlet Başkanı Peres, ‘one minute’ten bu yana ile kez

bir araya geldi. İkili, Danimarka’daki İklim Zirvesi’nde buluştu

Dünya
23 Aralık 2009 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Kopenhag’daki İklim Zirvesi sırasında yaptığı özel görüşmede  “Gazze’deki insani şartlar düzelirse İsrail’i ziyaret etmeyi düşünürüm” dedi.

İki ülke devlet başkanları Kopenhag’da Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen iklim değişikliği konferansı için bulunuyorlardı. Gül ve Peres, konferanstan sonra ise ilişkilerin düzeltilmesi kararı aldı ve bunun nedeni olarak da ülke ilişkilerinin  istikrarlı geçmişi gösterildi.

Peres’in basın sözcüsü ise ikili arasındaki görüşmeyi şöyle özetledi, “ Peres ve Gül, İsrail-Arap ve İsrail-Filistin ilişkileri hakkında görüştü. Gül Peres’e barış sürecinde Türkiye’nin de rol almak istediğini ve Türkiye İsrail dostluğunun uzun soluklu olacağını söyledi.”

Gazze konusu toplantının önemli bir kısmını oluşturdu. Şimon Peres’in Gül’ü İsrail’e davet ettiğini fakat Gül’ün Gazze’deki insani durum iyileşmedikçe bunun mümkün olmadığını belirttiğinin altını çizdi.

Gül ayrıca Peres’e Türk halkının Gazze’deki durumdan ve yerleşim inşaatlarının devam etmesinden çok rahatsız olduğunu, İsrail’in yerleşim inşasını durdurması ve 1967 sınırlarını dönüp olası bir Filistin Devletinin kurulmasını izin vermesi gerektiğini söyledi.