Auschwitz'in simgesi tabela paramparça

Auschwitz’in simgesi olan ve geçtiğimiz hafta çalınan ‘Arbeit Macht Frei’ - ‘Çalışmak Özgürleştirir’ tabelası, üç parçaya ayrılmış olarak bulundu. Polonyalı yetkililer hırsızlığın ‘antisemit’ bir olay olmadığını belirttiler

Dünya
23 Aralık 2009 Çarşamba

Polonya’nın en dehşet verici Nazi ölüm kampı Auschwitz’in ana kapısının üzerinde bulunan ve Holokost’un en önemli simgelerinden olan‘Arbeit Macht Frei’ tabelası, geçtiğimiz Cuma günü sabahın erken saatlerinde çalınmıştı. Olay, başta İsrailli ve Polonyalı siyasetçiler olmak üzere, uluslararası düzeyde protestolara sebep olmuştu. Devlet yetkilileri, tabelanın bulunmasına acil öncelik vermiş, kimi bağış severler, konu ile ilgili bilgi getirenlere 40,000 $’a yakın para ödülü vaat etmişlerdi.

Ülke çapında seferberlik sonucu tabela, çalınmasından üç gün sonra, Polonya’nın kuzey kesiminde, her parça bir kelime olarak, üç parça halinde ele geçirildi. Polonya polisi AP Ajansına hırsızlıkla ilgili olarak, yaşları 25 ila 39 arasında değişen beş kişinin sorgulanmak üzere Krakow şehrine götürüldüğünü açıkladı.

Krakow bölge polis şefi Andrzej Rokita, yaptığı basın toplantısında, soruşturma sonucunda, zanlıların neo-Nazi örgütlere üye olmadıklarının anlaşıldığını ve hırsızlık olayının altında mali sebepler bulunduğunu belirtti.

Auschwitz Müzesi yetkilileri, ele geçirilen tabela parçalarının bir an önce uzmanlarca aslına uygun olarak tamir edilip yerine konulmasını ümit ediyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazi işgali altındaki Polonya’nın güneyinde yer alan Auschwitz Toplama Kampı’nda, çoğunluğu Yahudi olan ve aralarında Çingeneler ve Polonyalıların da bulunduğu 1,5 milyon kadın, erkek ve çocuk, seri olarak gaz odalarında katledilmiş ve açlık ve hastalıktan ölmüştü.

Toplanan esirler kampa, üstünde ‘Arbeit Macht Frei’-‘Çalışmak Özgürleştirir’ yazısı olan bir demir kapıdan alınıyordu. Tabeladaki yazı, zaman içinde, Nazilerin, kampa girdikleri anda, sahte bir güven duygusu yaratarak esirleri kandırmalarının simgesi oldu.200 hektardan daha geniş bir alanda bulunan kamp, savaş sonrası, 1947 yılında müze haline getirildi. Auschwitz Anıt Müzesi, her yıl, bir milyona yakın kişi tarafından ziyaret ediliyor.