Haftanın İzi

Mali'den, Honduras'a, Çin'den Slovenya'ya haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
1 Ekim 2009 Perşembe

Afrika

Sri Lanka: Mülteci kampında isyan

Mülteci kampından kaçmaya çalışan bir gruba açılan ateşte iki kişi yaralandı, on dokuz kişi gözaltına alındı. Geçen yıldan beri 300 bin mülteci Tamil Kaplanları ile ilişkilerinin araştırılması nedeni kampta tutuluyor.

Mali: Laik yasa ülkeyi karıştırdı

Yeni aile hukuku yasası, Müslüman örgütlerin yoğun protestoları ardından cumhurbaşkanınca parlamentoya geri yollandı. %90’ı Müslüman olan ülkede kadının kocasına itaat etmek zorunda kalmaması, boşanmış kadın ve evlilik dışı doğan çocuklara miras hakkı tanınması İslam’a ve ülke geleneklerine aykırı bulundu. Bu durum yıllardır bu yasa için mücadele etmiş olanları şok etti.

 

Amerika

Honduras: İç savaş çanları

Ülkede 28 Haziran’da yapılan darbenin ardından başa gelen geçici hükümet, devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya’ın sığındığı Brezilya Büyükelçiliği’ne Zelaya’yı teslim etmesi için on gün tanıdığını açıkladı. Zelaya ülkeyi isyana çağırması üzerine geçici hükümet ülkede olağanüstü hal ilan etti, muhalif radyo ve televizyon kanallarını kapattı.

Arjantin: Ekolojik savaş

Uruguay’ın kağıt fabrikası kurarak iki ülke sınırındaki nehrin ekolojik sistemine onarılamaz hasar vermekle suçlayan Arjantin, konuyu Lahey Adalet Divanı’na taşıdı.

Küba: ABD-Küba yakınlaşması

Küba eski lideri Fidel Castro, iklim değişikliğinden özellikle zengin ülkelerin sorumlu olduğunu kabul eden ABD Başkanı Barack Obama’yı övdü.

 Kanada: Şirket pes etti

Encana şirketi, altı kez bombalanan doğalgaz hattı nedeni ile bölgedeki yatırımını satma kararı aldı.

ABD: Türk kanalına ödül

Türk televizyonu Ebru TV, bölgesel Emmy Ödül Töreni’nde üç ödül kazandı.

 

Asya

 Filipinler: Kestana tropik fırtınası

Ülkeyi vuran tropikal fırtınada ölü ve kayıp sayısı 100’ü aştı. Son 42 yılın en şiddetli yağışlarını yaşayan Filipinlerde 25 kent afet bölgesi ilan edildi.

Pakistan: İntihar saldırısı

Ülkenin kuzeybatısında hafta sonu düzenlenen intihar saldırılarında ölü sayısı 27 olarak açıklandı. Her iki saldırının da sorumluluğunu Taliban üstlendi.

 Kuzey Kore: Artık komünist değil

Anayasada yapılan değişikliklerle komünizm ibareleri kaldırıldı, ordu ideolojisini öne çıkarıldı ve Devlet Başkanı Kim Jong-il’in siyasi gücü daha da artırıldı.

 Tayvan: Sancılı tarihte bir ilk

Mahkeme, Eski Başkan Chen Shui-bian’ın rüşvet aldığına kanaat getirip hayat boyu mahkûmiyet kararı verdi. ABD’yi suçlayan Shui-bian cezasını çekmeye başladı.

 Çin: Pil fabrikası zehirledi

Bir pil fabrikasının yakınında yaşayan 121 çocuğun kanında yüksek seviyede kurşun bulundu. Sinir ve üreme sistemlerine zarar veren, yüksek tansiyon ve hafıza kaybına neden olan zehirlenme nedeni ile pil fabrikası on günlüğüne kapatıldı.

 

Avrupa

Fransa: Sarkozy zor durumda

Fransa’da eski Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasındaki gerginlik tırmanıyor. Villepin, kendisini siyasi komplo düzenlemekle suçlayan Sarkozy’nin ifade vermesi talebiyle resmen mahkemeye başvurdu. Ülkedeki Türkiye Mevsimi etkinliği kapsamında ise, Eyfel Kulesi 6-11 Ekim tarihleri arasında Türk bayrağının renkleriyle aydınlatılacak.

 Almanya: Seçimler sonuçlandı

Pazar günü yapılan genel seçimleri galibi 2005’ten beri görevde olan Hıristiyan Demokratlar’ın Lideri Angela Merkel. Başbakan Merkel, ekonomik reform programı için şimdiki ortağı Sosyal Demokratlar yerine liberal Hür Demokratlar’la koalisyon kurmak istiyor.

 Slovenya: Vetoyu kaldırıyor

Slovenya ve Hırvatistan başbakanları,  iki ülke arasındaki sınır konusunda anlaşmaya vardılar. Slovenya, Hırvatistan’ın AB’ye üyeliğine vetosunu kaldıracağını açıkladı.

 

Ortadoğu

 Irak: Arabuluculuğa devam

Cumhurbaşkanı Celal Talabani New York’ta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın arabuluculuk yaptığı Irak-Suriye görüşmelerinin sürmesi gerektiğini, bu görüşmelerden sonuç alınması beklentisinde olduğunu belirtti.

 

haftanın sözü

“Eğer hükümet barış ve güvenlik konusunda belirli bir strateji uygulamaz, ülkenin bu vahim durumu devam ederse artık kabinede yer almayacağım.”

 

İsmail KHAN

Afganistan Enerji Bakanı, kendisinin hedeflendiği bir suikast’tan kurtulduktan sonra