İran uzun menzilli füzeler deniyor

Dünya
1 Ekim 2009 Perşembe

İran Devlet Televizyonu, pazartesi günü yapılan füzelerin denemelerinden sorumlu Devrim Muhafızları’nın, orta menzilli Shihab-3 ve Sajjil-2 füzelerinin bir üst versiyonunu başarı ile test ettiklerini duyurdu. Her ikisi de nükleer başlık taşıyabiliyor ve 2000 kilometre uzağa ulaşabiliyor. Bu menzil İsrail ve ABD’nin Ortadoğu’daki üslerini, Avrupa’nın bir kısmını hedef haline getiriyor.

Devrim Muhafızları’nın önde gelen komutanlarından, Abdullah Araki, İran füzelerinin ülkeyi tehdit eden her noktaya ulaşabileceğini belirtti.

İran Pazar günü başladığı çalışmalarda üç tür test gerçekleştirdi. Batılı güçler İran’ı uranyum zenginleştirme tesisini denetime açma konusunda uyardı. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi, füze testinin süregelen uranyum zenginleştirme tartışması ile hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. 

ABD Savunma Sekreteri Robert Gates, kişisel görüşünün İran’ın nükleer silah arayışı içinde olduğu, fakat İran’ın askeri yapısına saldırmanın bir fayda getirmeyeceğini belirtti. Gates’e göre, saldırı İran’ın planlarını sadece geciktirebilir fakat durduramaz. Avrupa Birliği Dış Politika Başkanı Javier Solana  da, tatbikatlardan endişe duyduğunu ve İran’ın acilen BM ile nükleer üretim yapan noktalarına ilişkin sorunları çözmesi gerektiğini bildirdi.

İran’ın Dışişleri Bakanlığı füze testlerimin bölgedeki gerginlikle alakası olmadığı iddiasına devam ederek, bunların rutin ve uzun süredir planlanan askeri talimlerin bir parçası olduğunu belirtti. Bu iddia ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından reddediliyor. Kuvvetli kınamalarının ardından İran, Cumartesi günü bölgeleri denetime açacağını duyurdu.