Obama’dan Roş Aşana’da barış mesajı

Dünya
1 Ekim 2009 Perşembe

ABD Başkanı Barack Obama, Yahudilerin en önemli günlerinden olan ve yeni bir yılın başlangıcı anlamına gelen Roş Aşana Bayramı’nı anlamlı bir video mesajı ile kutladı.

18 Eylül akşamı kutlanan bayramın bir gün öncesinde, Beyaz Saray’ın resmi internet sitesine İngilizce olarak yollanan video mesaja Türkçe altyazı geçildi.

Türkçe dışında, İbranice, Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca ve Fransızcaya çevrilen bu mesaj ile Obama, İsrail ve Arap komşularına yeniden barış için seslendi.

ABD Başkanı Obama’nın dünya Yahudilerine ithafen yolladığı Roş Aşana mesajının tam metni, Beyaz Saray Basın Sekreterliği tarafından yayımlandı. Mesaj şöyle:

“Amerika’da ve dünya genelindeki Musevi dini mensupları kutsal bayramları kutlamak için bir araya gelirken, ben de bu yeni yılda en iyi dileklerimi iletmek istiyorum. Le Şana Tova Tikatevu - umarım iyi bir yıl geçirir ve kutsanmak için Yaşam Kitabına yazılırsınız.

Roş Aşana yeni bir yılın başlangıcı olup, saygıyla yapılan dualar, neşeyle dolu kutlamalar ve yeni başlangıç için umutlanmalar zamanıdır.

Gelin, bu yeni yılda şafağın ilk ışıklarıyla kendimizi yeniden bu işe adayalım. Gelin, kendimizi başkalarının ıstırabına karşı duyarsız kılma dürtüsünü reddedelim, bunun yerine başkalarının duygularını anlamayı – birbirimizde kendimizi bulmayı ve ihtiyacı olanlara yardım elini uzatmağı alışkanlık haline getirelim.

Gelin, hangi şekilde olursa olsun önyargıya, hoşgörüsüzlüğe ve aldırmazlığa direnelim. Gelin, hâlâ dünyanın birçok yerinde devam eden antisemitizm belasına kuvvetle karşı çıkalım.

Gelin, özgür ifade ve ibadet, şiddet ve baskıya maruz kalmadan yaşamak, hayatımızı istediğimiz gibi yönlendirmek gibi birçoklarımızın faydalandığı hak ve özgürlükleri dünyanın bütün vatandaşlarına sunmak için çalışalım.

Gelin İsrail Devleti’nin sürekli barış ve güvenliğini gerçekleştirmek, bu Yahudi devletinin komşuları tarafından tam tanınması ve böylece onun çocuklarının kendi rüyalarını korkudan uzak yaşayabilmelerini sağlamak için çalışalım. Yahudi halkı tarih boyunca, Peygamber Yeşaya’nın dediği gibi “uluslara ışık” olmuştur. Yahudiler inanç, aile ve adalete her zaman sadık kalıp, daha iyi yarınlara olan umuda sıkıca bağlanarak fevkalade güçlüklerin üstesinden gelmiştir.

Bu yenilenme mevsiminde biz bu değerleri kutluyor, bu büyük ve eski dini saygıyla selamlıyor ve kendimizi bu dünyayı onarma işine yeniden adıyoruz.

Michelle ve ben Roş Aşana’yı kutlayanların hepsine sağlıklı, barış dolu ve tatlı bir yeni yıl diliyoruz.”