Bali’den tarihe ışık tutacak bir kitap

Rıfat Bali’nin son kitabı “The Saga Of a Friendship Asa Kent Jennings and the American Friends of Turkey” Libra Kitapçılık ve Yayıncılık tarafından çıkarıldı

Toplum
1 Ekim 2009 Perşembe

Araştırmacı –Yazar Rıfat Bali’nin son kitabı “The Saga Of a Friendship Asa Kent Jennings and the American Friends of Turkey ( Asa Kent Jennings ve Türkiye’nin Amerikalı Dostları) 1922 yılının Eylül ayında İzmir’e gelen YMCA (Genç Hıristiyanlar Cemiyeti) Sekreteri Asa Kent Jennings’in hikâyesini konu alıyor.

  

Jennings’in İzmir’e vardığı tarih, İzmir’in Yunan işgalinden kurtarıldığı tarihtir. Uzun yıllar Türkiye’de yaşayacak olan Asa Kent ve oğlu Asa Will Jennings, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa etme çabalarına birinci elden tanık olacak ve Cumhuriyetin kurucu liderleri ile bizzat tanışacaklardır. Baba-Oğul Jenningsler aynı zamanda Ankara’daki Gazi Çiftliği’ne saf kan damızlık inek hibe edilmesi; çocuklar için oyun bahçeleri kurulması; kütüphanelerin oluşturulması; Amerikan üniversitelerinde eğitim görmeleri için Türk öğrencilerine burs temin etme; Himaye-İ Etfal Cemiyetine yardım etme gibi birçok sosyal faaliyetlerde bulunacaklardır. Asa Kent Jennings 1930 yılının Temmuz ayında The American Friends Of Turkey (Türkiye’nin Amerikalı Dostları) Cemiyetini tescil edecek ve faaliyetlerini bu cemiyet vasıtasıyla devam ettirecektir. Jennings aynı zamanda YMCA Cemiyeti İle Türk Ocakları Reisi Hamdullah Suphi Tanrıöver arasında cereyan eden ve Amerikalı Sanayici Arthur Nash’ın Cemiyetin Merkez Binasının Ankara’da inşası için Türk ocaklarına önemli bir meblağı hibe etmesiyle sonuçlanan müzakerelerde de hazır bulunacaktır. Türk-Amerikan ilişkilerinin şimdiye kadar hiç bilinmeyen bir yanını inceleyen ve ilk kez gün ışığına çıkan arşiv belgeleri ve Jennings Ailesinin özel arşivinden yararlanılarak hazırlanan bu çalışma Cumhuriyetin ilk yirmi yılına birinci elden tanıklık yapmakta.