Okullarda ‘ayrımcılıkla mücadele’ için önemli adım

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun imzası ile ilk ve orta öğretim okullarına bir genelge gönderilerek, ‘ayrımcılıkla mücadelenin’ eğitim programına alınması istendi.

Şalom
18 Eylül 2009 Cuma

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’ndan okullara gönderilen genelgede, 2009-2010 Eğitim Öğretim Yılı’nın ilk haftasından MEB’na bağlı tüm resmi ve özel eğitim kurumlarının tüm sınıf ve şubelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği, engellilere saygı, sevgi ve hoşgörü ortamının oluşturulması ve ayrımcılığın kaldırılması konuları işleneceği belirtildi. Bu konuların ilköğretim okullarında sınıf ve alan öğretmenleri, ortaöğretim sınıflarında ise okul idaresi ve rehber öğretmenlerinin işbirliği ile işlenmesi talimatı verildi.

Okullara gönderilen genelde şu ibareler yer aldı:

“Küreselleşen dünyanın helân en önemli sorunlarından biri de, ekonomik, sosyal ve hukuki fırsatlardan eşit olarak yararlanamayan ve ayrımcılığa maruz kalan bireylerin varlığıdır. Ayrımcılık nedeniyle ortaya çıkan sorunları en aza indirgemek, eşitlik, adalet ve barışın hâkim olduğu bir dünyada yaşamak için bireylere, kurumlara kısaca toplumun bütün kesimlerine önemli sorumluluklar düşmektedir.

Ayrımcılık insanların dil, din, cinsiyet, ırk, siyasi düşünce, felsefi inanç, bedensel farklılık vb. nedenlerle diğer insanlar tarafından olumsuz muamele görmesi, aşağılanması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ayrımcı davranışların odak noktası, ötekileştirme, dışlama, reddetme ya da aşağılamadır. Ayrımcılık sosyal, kültürel ve ekonomik sebeplerle kadın-erkek eşitsizliği, engellilere yönelik ayrımcılık, ırkçılık, hoşgörüsüzlük vb. şekilde devam etmektedir.”