Barak: “İran, İsrail’in varlığına tehdit değildir”

Dünya
18 Eylül 2009 Cuma

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada İran’ı İsrail’in varlığına bir tehdit olarak görmediğini belirtti. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth’a konuşan merkezi sol muhalefet partisinin lideri Barak, “İran, İsrail’in varoluşuna yönelik bir tehdit oluşturmuyor,” dedi.

Kendisiyle yapılan söyleşide İran’ın ürettiği nükleer silahların İsrail’in varlığı için risk olup olmadığı yönündeki bir soruya yanıt veren Ehud Barak, “Ben, İran’ın İsrail’in varlığı için önemli bir etken olduğuna inananlardan biri değilim,” dedi.

Barak sözlerine şöyle devam etti, “İsrail çok güçlüdür, onun varlığına tehdit oluşturabilecek hiç kimseyi görmüyorum.” Ancak Barak’ın İran’ın dünyanın ‘ilgilenmesi’ gereken bir konu olduğunun da altını çizdi.

Bugüne kadar İsrailli liderler, ‘İsrail’in dünya yüzeyinden silinmesi gerektiğini ifade eden İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın nükleer silahlanmasının İsrail için büyük bir tehdit olduğunu dile getirmişlerdi. İran ise, nükleer programının sadece enerji üretimi amaçlı olduğunu savunuyor.