KİTAPLARIN ARDINDAN/ İkilem - (ÜÇÜNden) BİRİ

İkilem, erkek kadın ilişkilerini cebirsel bir şekilde ifade ediyor. Hayatın içinden gelen karakterlerle, insanların yaşayabileceği tüm duyguları bizler için göz önüne seriyor

16 Eylül 2009 Çarşamba

Yazarımız Eddi Anter, “İkilem” adlı romanında aldatmanın ve aldatılmışlığın hikâyesini anlatmaya çalıyor ve bunda da gayet başarılı oluyor. Yazar, hayatları boyunca hep taraf tutmak zorunda olan insanların hikâyesini işliyor. Hepimiz hayatımızın bir bölümünde taraf tutmak zorunda bırakıldık; haklı ya da haksız, doğru ya da yanlış bir karar vermemiz istendi. İşte bu yüzden “İkilem”, içinde herkesin bir şey bulabileceği bir kitap. Aldatan da, aldatılanın da kim olduğuna okuyucu olarak karar verebiliyoruz.

‘İnsanlar tanıyorum, işleri paraları yok, ev hayatları var; adamlar biliyorum, işlerinde başarılı, fakat evlilikleri çökmüş; evli erkekler tanırım bekârlığı özleyen, bekâr kadınlar gördüm evliliği düşleyen.’  Eddi Anter, “İkilem” adlı romanındaki bu sözleriyle, yarattığı karakterlerdeki psikolojik tramvayı açıkça ortaya koyuyor. Hayatın içinden gelen bu karakterler, insan bedeninde olan bütün duyguları, iyi ya da kötü bir şekilde yaşıyor. Ortaya da hayatın ta kendisi çıkıyor. Kitabımız, ilk önce kadın erkek ilişkilerini, baba oğul ilişkilerini, kısacası insan ilişkilerini denenmemiş bir tarzda okuyucuya yansıtıyor. Sanki bir film izlermişçesine okuyucuyu meraklandırıyor. Her sayfayı çevirdiğimizde, okuyucunun zihninde başka bir resim çiziyor. Uzun cümleler kurmasına karşın Anter, dilinin sadeliğini asla bozmuyor. Kendimizi tam karakterlerden biri ile özdeşleştirdiğimizi düşünürken, bir anda aynı karakterden nefret etmemizi sağlayabiliyor. Sonra nefret ettiğimiz karakter için dahi üzülmemize neden oluyor. “İkilem”, yazılış şekliyle, iki farklı kitabın birbirine cevabı niteliğinde. Bunu kitabı ikiye ayıran ana başlıklardan da görmek mümkün. Genç Kıvılcım – Ellilik Mucizeler. Bu şekilde okuyucunun da okuyuşunu kolaylaştıran yazar, etkileyici anlatımına sadeliği de ekliyor.

Eserde beni en çok etkileyen şey şu oldu: Roman genetik bir temele oturtulmuş ve eserde üç kuşağın davranış bozuklukları işlenmekte. Her bir karakter, kendi hayatında iz bırakan olayları, kendi çocuğuna yaşatmamak için uğraşırken, kendi nesline başka iz bırakacak davranışlar sergiliyor. İnsan psikolojisini yansıtan kitap, her ne kadar roman olsa da, ütopya olmaktan çıkıp, hayatın kendisini yansıtıyor. Sanırım Eddi Anter de kitabını okuyan herkesten, içinde kendimizden bir şey bulmamızı arzu ediyor. Yazarın, bunda son derece başarılı olduğunu söylemek mümkün. “İkilem”, bir uyanış kitabı bana kalırsa. İnsanın kendisine soramadığı, soranların ise kendi içinde dahi cevaplandıramadığı soruların, yanıtını bulabileceği bir ansiklopedi.

Ben okuyucu olarak, bir günlük ya da otobiyografi okuduğumu zannederken, aslında hepimizin içinde bir Selim, bir Rahel olduğunu fark ettim. Her ergenin geçtiği yolları, her erkeğin ya da kadının cinsel kimliğini kazanırken başından geçenlerin anlatıldığı kitabı elinizden düşüremeyeceğinizi düşünüyorum.  Okurken Eddi Anter kendi hayal dünyasına sizi hayran bırakacak ve sizi yine şaşırtıp ikilemde bırakacak.

Tüm Eserleri;

Kumbara

Lilly “Ben Bir Arap Yahudisiyim”

İkilem

Eddi Anter kimdir?

1961 yılında İstanbul'da doğdu. Üniversite eğitimine, İngiltere'de Brighton Polytechnic'de başlayıp Amerika'da University of Miami'de devam etti. Aynı zamanda tekstil - ihracatla uğraşmakta. Makaleleri ve öyküleri Byoğlu ve Şalom gazeteleri ile birçok dergilerde yayınlanmakta olan Anter, 5 lisan bilmekte. Evli ve üç çocuk sahibi olan yazar, yaşamını İstanbul ve New York'ta sürdürmekte.