Krizden bir yıl sonra

Nobelli ekonomist Joseph Stiglitz, yatırımcı Jim Rogers, FED eski Başkanı Paul Volcker ve İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, krizde çok zor dönemler yaşayan bankalarda büyümenin başladığına dair görüş birliğinde bulundular ve bu büyümenin tehlikeli olacağını öngördüler

Ekonomi
16 Eylül 2009 Çarşamba

Lehman Brothers’ın 15 Eylül 2008’de ABD tarihinin en büyük iflasına konu olması bir yılını doldurdu. Başka bir deyiş ile aynı zamanda tüm dünyayı sarsan küresel krizin de bir yılını doldurduğu anlamına geliyor. Geçen bu süre zarfında gerek ABD gerekse dünya ekonomisi kendisini toparlamak adına çok sayıda önlem aldı ancak küresel resesyonu atlatıldığı henüz söylenemez.

Krizin birinci yıldönümünde ekonomistler, analistler, uzmanlar ve yatırımcılar geçen bir yılın analizini yapıyor. Bunlardan biri de Nobel ödüllü dünyaca ünlü ekonomist Joseph Stiglitz. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye dünya liderlerine iletmesi için küresel krizle ilgili bir rapor vermek için bulunduğu Paris’te Bloomberg’e konuşan Stgilitz, ABD’nin krizden ve Lehman Brothers’ın iflasından sonra bankacılık sektöründe sorunları çözmede yetersiz kaldığını öne sürdü. 

Columbia Üniversitesi profesörlerinden olan Joseph Stiglitz’e göre ABD’de ve tüm dünyada “batmalarına izin verilmeyecek kadar büyük olan bankalar” daha da büyüdü ve sorunlar iki yıl öncesinden,  çok daha büyük bir hal aldı.

Stiglitz bu görüşlerinde yalnız değil. ABD Başkanı Barack Obama yönetimine bankaların boyutlarının küçültülmesi konusunda danışmanlık veren ABD Merkez Bankası (FED) eski Başkanı Paul Volcker ve geçen ay hükümetlerin finans kurumlarını daha fazla büyümekten alıkoyması gerektiğini belirten İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer da Stiglitz’le benzer görüşleri paylaşıyor.