Yeni 7 Harika listesinde İsrail’deki Ölü Deniz finalde

Dünyanın insan eliyle yapılmış yeni yedi harikasını belirleyen kuruluş, bu sefer de yeni doğal harikaları belirlemeye hazırlanıyor. Adaylar arasında Ortadoğu’nun da güzellikleri yer alıyor…

Dünya
16 Eylül 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz yıllarda dünyanın yeni yedi harikasını belirlemek bir kampanya başlatan İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı, bu kez de dünyanın yedi ‘doğal harikasını’ belirlemek için start verdi. Dünya üzerindeki yedi doğal harikanın belirleneceği on dört adaylık listede Ortadoğu’dan da iki yer bulunuyor. Beyrut’taki Ceyta Mağarası ile İsrail’de ki Lut Gölü, dünyanın 7 harikasından biri olmaya aday.

Ceyta Mağarası 

Dünyanın en büyük yeraltı mağaralarından biri olan ve 1836 yılında Beyrut’un 20 kilometre kuzeydoğusundaki Nehr-el-Kelb Vadisi’nde keşfedilen, Beyrut Ceyta Doğal Mağarası, 1945’ten sonra mağarabilimciler tarafından detaylıca incelendi. Mağaranın içinde bir yeraltı ırmağı ve uzunluğu altı kilometreyi aşan dehlizler bulunuyor. Kireçtaşı yumruları ile bezeli mağara, 1955’te kısmen ziyaretçiye açıldı. 

Lut Gölü (Ölü Deniz)

Dünyanın en tuzlu suyunun ve en alçak noktasının bir arada olduğu Lut Gölü’ndeki (Ölü Deniz) su seviyesi  taze su akıntısının olmaması nedeniyle günden güne azalıyor.

Tuzlu suyundan dolayı içerisinde herhangi bir canlı yaşamaması nedeniyle ‘Ölü Deniz’ olarak adlandırılan Lut Gölü, deniz seviyesinin 400 metre altında konumlanarak, dünyanın, deniz seviyesinden en alçak noktasını oluşturuyor. Suyunda bulundurduğu, dünya üzerinde nadir görülen mineraller havasındaki yüksek oksijen oranı ve sudaki buharlaşmanın oluşturduğu sis tabakasının, filtre görevi görerek güneşin zararlı ışınlarını emip yararlı hale dönüştürmesiyle, dünya üzerinde bulunan ender doğa harikalarından biri. İsrail, Ürdün ve Filistin’in Batı Şeria bölgesi tarafından çevrelenen göl, Ürdün Nehri’nden akan taze sularla besleniyor. Ayrıca sahip olduğu özelliklerden dolayı insanlara şifa dağıtıyor.

Bölgenin kendine has özelliklerinin tedavi amaçlı kullanıldığı yer olan Ölü Deniz Sağlık Merkezi Başhekimi Dermatolog Dr. Zuhair Z. Bisharat  Ölü Deniz’in genel özelliklerini  “Ölü Deniz  deniz seviyesinden 410 metre aşağıda bulunmaktadır. Bu dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bir durumdur. Ölü Deniz’in suyunda bulunan yüksek tuz oranı sebebiyle, buharlaşma çok fazladır ve bu buharlaşma ince bir sis tabakası oluşturur. Bu tabaka güneş ışınlarının zararlarını en aza indirerek, yararlı bir hale dönüştürür. Bu etki deri hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Bu durumun dünyada bir eşi daha yoktur” şeklinde aktardı.

Yeni 7 Dünya Harikası Turizm Koordinatörü Gura Berger ‘Ölü Deniz, jeopolitik önemi itibari ile çok önemli bir yer. Eğer komşu devletler, bu denizi paylaşmayı öğrenirler ise belki daha karmaşık sorunları da kolaylıkla çözerler’ şeklinde ki açıklamalarıyla, oylamaya siyasi bir boyut kazandırdı.

İnsan eliyle yapılmış yedi harika

 

Dünyanın Yeni Yedi Harikası, İsviçre’de bir organizasyon tarafından cep telefonu ve internet aracılığıyla yapılan bir oylama sonucunda, Dünyanın Yedi Harikası’na alternatif olarak seçildi ve 7 Temmuz 2007 tarihinde açıklandı. New7Wonders Vakfı’nın, dünyanın yeni yedi harikasını belirlemek için başlattığı yarışmaya aralarında Ayasofya’nın da bulunduğu 21 finalist eser katıldı. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişi cep telefonu ve Yeni Yedi Harika adlı internet sitesinde altı yıl boyunca oy kullanarak dünyanın yeni insan eliyle yapılmış yedi harikasını seçti. Cep telefonu ve internet oylarıyla belirlenen dünyanın yeni yedi harikası, Portekiz’in başkenti Lizbon’da ilan edildi. Dünyanın Yeni 7 Harikası; Ürdün’deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru’daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika’daki Chichen Itza Piramidi, İtalya’nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan’daki Tac Mahal Anıtmezarı belirlendi.