Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın Roş Aşana mesajı

Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın, Roş Aşana (5770-2009) Bayramı münasebetiyle cemaat bireylerine ilettiği mesaj…

Kavram
16 Eylül 2009 Çarşamba

Değerli Dindaşlarım,

Yeni bir yılın eşiğinde olduğumuz şu sıralarda, bizleri bugünlere eriştiren Yüce Tanrı’ya şükranlarımızı sunuyoruz.

Hepimizin de çok iyi bildiği gibi biz Musevi inançlıları için “Roş Aşana” sıradan bir takvim yılı başlangıcı olmanın çok ötesinde; yaşantımızın gözden geçirilmesi ve geleceğe yönelik olarak Tanrı buyrukları doğrultusunda yaşam sürme azim ve iradesinin ifade edilmesi bakımından en uygun ortamdır.

Bir başka anlatımla “Roş Aşana” yararlanılması gereken bir “Teşuva” fırsatıdır.

“Roş Aşana” ile başlayıp “Yom Kipur”la nihayet bulan “Aseret Yeme Teşuva” aslında dünya nimetlerinden uzaklaşmayı değil, bu nimetlerden ilahi buyruklar çerçevesinde dengeli olarak yararlanmayı ilham ve telkin eder.

Bu açıdan bakıldığında “Teşuva” insan yaşamını onurlandıran bir eylemdir.  

Değerli dindaşlarımızın bu fırsatı en iyi bir şekilde değerlendireceklerini umut ve temenni ediyorum.

“Roş Aşana” ve “Yom Kipur”dan sonra kutlayacağımız “Sukot” bayramımız bizlere Tanrısal korumanın sürekliliğini çağrıştırırken, nihayetindeki “Simhat Tora” da yaşamsal döngümüzde kutsal Tora’mızın tartışılmaz yerini bir kez daha vurgular.

Bütün bunlar eşiğinde bulunduğumuz Tişri ayının bayramlar ve muayyen günler bakımından ne kadar zengin olduğuna işaret etmektedir.

Duam bu bayramları da geleneklerimiz gereğince kutlamanızdır.

Değerli Kardeşlerim,

Son zamanlarda cemaatimizde gerçekleşen pek çok iyi şey yanında beni gelecek adına endişelere sevk eden şu gelişmeye işaret etmekten kendimi alamayacağım: Dünyaca yaşanan ekonomik krizin cemaatimiz üyelerine de yansıyan etkileri bir yönüyle ailelerin günlük gereksinimlerinin karşılanmasını önemli ölçüde zora sokarken, bir yönüyle de ailelerin parçalanmasına ve kimi hallerde de maalesef dağılmalarına neden olmaktadır.

Bu olumsuz ortamdan çıkılabileceğine ilişkin bir yöntemin henüz bulunamamış olduğu anlaşılıyor. Aile içi dayanışmayı harekete geçirmenin bu tür zorlukların etkisini bir ölçüde azaltabileceğini ummak istiyorum. Dindaşlarımızın bu yoldaki gayretlerini artırmalarını tavsiye edeceğim. Dualarım sizlerle olacaktır.

Kıymetli Dindaşlarım,

Evlatlarımız geleceğimizin güvencesidir. Onların dinsel kurallarımız ve geçerli toplumsal kültürümüz çerçevesinde eğitilerek yetiştirilmesi hiçbir koşulda ihmal edilmemesi gereken ödevlerimizdendir. Güzel bir yaz tatilinden sonra yeni bir mevsime girdiğimiz şu sıralarda evlatlarımızı sinagoglarımıza devam etmeye isteklendirmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Değerli Kardeşlerim,

İçinde bulunduğumuz dönem her ne olursa olsun iyilikleri ve güzellikleri dileme dönemidir. Biz Museviler iyiliklerin ve güzelliklerin gerçekleşeceğine ilişkin umutları her şartta taze tutan bir kültürün mensuplarıyız.

Bu itibarla eşiğinde bulunduğumuz “Roş Aşana” ve Tişri Bayramları vesilesiyle siz dindaşlarımızı en iyi dileklerimle kutlarken, nice bayramlara sevdiklerinizle birlikte sağlık, neşe ve refah içinde erişmenizi diliyor, sizleri Kutsal Tora’mızın dualarıyla bereketlendiriyorum.

Tizku Leşanim Rabot, Neimot Vetovot 

Rav İsak HALEVA

Türkiye Hahambaşısı