“Tıp ve Musevilik” Kollokyumu

Toplum
16 Eylül 2009 Çarşamba

“Musevilik ve Tıp” konulu Tıp Tarihi Kollokyumu’nun onuncusu 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşecek. “Tıp ve Musevilik” başlığı ile tıp tarihi kollokyum serisinin ilki, bilim adamları Nora Goldenbogen, Susanne Hahn, Caris Petra Heidel ve Albrecht Scholz tarafından Almanya’da başlatılmıştı. Bilimsel bir platformda, bilimin yalnızca gerçeği aramak anlamını taşıması konusunda hiç taviz vermeyen, tarihi, insanlığı yeni felaketlerden koruma duygusu ve duyarlılığı ile araştıran ve anlatan, bu ilkelerini korumada son derece cesur ve gerçek birer hümanist olan, birbirinden değerli bilim insanlarının katıldığı kollokyumda Almanya, Avusturya, İsviçre, Polonya, İsrail ve Fransa’dan gelen seçkin bilim adamları ile Türk bilim insanları buluşacak.

İstanbul’da yapılacak olan toplantı Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Başkanlığı, Deutscher Akademischer Austauschsdienst (DAAD) İstanbul Bürosu, Türk Musevi Cemaati, Balat Or-Ahayim Hastanesi ve Şalom Gazetesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek.

Prof. Dr. Mois Bahar ve Araştırmacı Yazar Rıfat Bali’nin oturum başkanlığı yapacağı kollokyumun açılış konuşmacıları arasında Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. Med. Bilgin Saydam ve Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya bulunuyor. Programda, “Yahudilikte insan sağlığı”, “Ortaçağ ile Rönesans arasında Yahudi tıbbı etiği”, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Yahudi hekimler ve tedavi metodları”,” hasta ziyareti”, “tsedaka ve sosyal reform arasında sosyal tıp”, “diş hekimliğinde Yahudi sosyal etiği” gibi konu başlıklarında yapılacak sunumların yanı sıra müzik dinletileri ve film gösterimlerine de yer verilecek.