Bilgisayarınız için en hayırlı 50$’lık harcama

Aydın BOLKAR Yaşam
16 Eylül 2009 Çarşamba

İnternet’te geçirdiğimiz zamanın çok büyük bir kısmını arama yapmak için geçiriyoruz dersem herhalde çok fazla kişinin itirazı olmaz.

Aradığımız, kimi zaman hayranı olduğumuz müzik grubunun son video klibi, kimi zaman okuldaki projemiz için Wikipedia’daki ilgili olabilecek makaleler ve yazılar, kimi zaman da sahip olmayı düşündüğümüz bir ürün veya hizmet için farklı fiyat ve görüşler olabilir.

İş hayatında yazılı iletişimin vazgeçilmez aracı olan e-postaların veya önceden araştırmasını yapmış olduğumuz bir konu ile ilgili İnternet’ten indirdiğimiz dokümanların aranması ise, eğer çok düzenli bir dosyalama alışkanlığınız yoksa gerçek bir kâbusa dönüşebilir.

Download.com adındaki, İnternet’teki en büyük yazılım paylaşım sitesinin sahibi olan CNET’te geçtiğimiz yıl yayınlanan bir makaleye göre, bilgisayar kullanıcıları yeni bir yazılım yüklemek için İnternet’e girdiklerinde, bu yazılım eğer kullanıcının ilk kez kullanacağı bir yazılım değilse, %75 olasılıkla hali hazırda bilgisayarlarında yazılımın kurulum dosyası bulunuyor. Kullanıcılar, eski yavaş İnternet günlerindeki alışkanlıklarıyla bilgisayarlarına kaydetmiş oldukları yazılım dosyalarını, yeni ve hızlı İnternet bağlantıları sebebiyle tekrar tekrar indiriyorlar.

Günde yüz ile iki yüz arası e-posta alıyorum. Okunmuş e-postalarımı silmek gibi bir alışkanlığım yok ve geçmişe dönük yaklaşık 4 yıllık yazışmalarımı da biriktiriyorum. Kabaca bir hesapla, posta kutumda 50.000 adet civarında e-posta bulunduğunu biliyorum. Bilgisayarımda birçok ofis dokümanı, hesap tabloları, oldukça yüklü bir müzik ve resim arşivi de bulunuyor.

Sizlere bu yazımda anlatmak istediğim yazılım, yaklaşık altı senedir, kullandığım her Windows tabanlı bilgisayarıma kurduğum ve 3.0 versiyonundan bugüne kadarki her versiyonunu büyük bir keyifle kullandığım X1. (Adı itibarı ile çok mütevazı gözüken bu yazılımın adı, gün içinde çalışma verimliliğinizi kimi zaman 3-4 katına çıkarmasından dolayı X3 veya X4 olarak da değiştirilebilirdi.)

Peki, neyi bu kadar iyi yapıyor bu yazılım derseniz, şöyle küçük bir örnek vereyim. Varsayalım ki, aylar önce bir siparişle ilgili yapmış olduğunuz bir fiyat bilgisine ihtiyacınız var ve o tarihte yazışmış olduğunuz kişi artık o firmada çalışmıyor, adını da hatırlamıyorsunuz. Göndermiş olduğu sipariş teyidinin içerisindeki bir detayı bulmak istiyorsunuz. Bu durumda yapmanız gereken, ilgili tarih aralığında, o şirketten aldığınız veya gönderdiğiniz mesajların üzerinden teker teker geçmek olacaktır. X1 ile mesajın içinde geçtiğini düşündüğünüz kelimeleri arama kutucuğuna tıklayarak aradığınız bilgiye ışık hızı ile ulaşmak mümkün.

Başka bir örnek de yine bilgisayarınızdaki bir dosya ile ilgili. Bu sefer dosyanın kendi bilgisayarınızda değil de ofisinizdeki ortak dosya sunucusunda olsun. Dosyanın ne adını, ne türünü, ne de nerede olduğunu biliyorsunuz ama içinde geçen kelimeleri tahmin ediyorsunuz. X1 ile bu dosyaya ulaşmanız bir dakikadan fazla zaman almayacaktır.

CNET sitesi, X1 yazılımını, elinizdeki topu daha fırlatmadan yakalamaya çalışan hiperaktif bir labrador köpeğine benzetmiş. Gerçekten de, örneğin içinde ‘elma’ kelimesi geçen dosyaları aradığınızda ‘e’ yazdığınızda arama sonuçlarında içinde e harfi olan tüm sonuçların anında süzüldüğünü göreceksiniz.

X1, 2003 senesinde Yahoo ile bir iş birliği gerçekleştirdi. Aynı dönemde Google’ın Masaüstü Arama yazılımına (Google Desktop Search) alternatif olarak, bir takım özellikleri kısıtlanmış bir versiyon olarak Yahoo Desktop Search yazılımı belirli bir süre ücretsiz dağıtıldı. X1 firmasının, bu kadar değerli bir yazılımı ücretsiz dağıtarak heba etmeye değmeyeceğine karar vermesi üzerine iş birliği bozuldu ve Yahoo Desktop Search yazılımı X1’in deneme sürümünü yayan bir yazılım halini aldı.

Bu kısa yazımda size yazılımı çok detaylı olarak anlatamamış olabilirim ancak şiddetle tavsiyem x1.com adresine girin ve yazılımın 30 günlük deneme sürümünü bilgisayarınıza indirin. Bilgisayarınızın çok eski olmaması ve en azından 1,5-2 GB’lık RAM belleği olması, programın verimli çalışması için gerekli. Program kurulduktan sonra, sabit diskinizdeki verilerinizin büyüklüğüne ve e-postalarınızın adedine bağlı olarak yaklaşık 45 dakikalık bir ‘indeksleme’ süresi gerekecektir. Bunun sonrasında aklınıza gelen her türlü aramayı ışık hızında yapmaya hazır olacaksınız.

Programı denedikten sonra görüşlerinizi benimle [email protected] adresinden paylaşabilirsiniz.