Büyükada’dan dünyaya mesaj

10 Eylül Perşembe akşamı Büyükada Sinagogu Kültür Merkezi’nde bir ilk yaşandı.  Büyükada Sinagogu Yönetim Kurulu’nun düzenlediği iftar yemeğinde ada esnafı ve yerel yönetimden yetkililer ağırlandı. Yemekte birlik ve beraberlik adına önemli mesajlar verildi

Sibel KONFİNO Toplum
16 Eylül 2009 Çarşamba

2008 yılında kullanıma açılan Büyükada Sinagogu Kültür Merkezi’nde ilk defa gerçekleşen iftar yemeğine Adalar Kaymakamı Salih Keser, Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Başkan Yardımcısı Ercan Polat, Emniyet Müdürü Levent Yapraklı, Adalar Adliyesi  Cumhuriyet Savcısı Ahmet Yiğit, Adalar Milli Eğitim Müdürü Mihriban Arslanbüyük, Kızılay Genel Müdürü Tekin Küçükali, Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Robert Abudara, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, Rav Moşe Benveniste’nin yanı sıra parti temsilcileri, polis memurları, çeşitli dernek ve kurum başkanları, sinagog yöneticileri ve Büyükada esnafı katıldı.

Büyükada Sinagogu Yönetim Kurulu üyesi Rafi Habib’in sunuculuğunu üstlendiği gecede davetliler Hamidiye Camii İmamı Hilmi Gölükçü’nün okuduğu ezan ile iftar açtılar. İhtiyarlara Yardım Derneği tarafından hazırlanan yemeğin ardından Habib, yaptığı açılış konuşmasında yüzyıllardır aynı coğrafyada yaşayan farklı dinden insanların komşuluk, yardımlaşma ve bayramlaşma olgularına olan bağlılıklarına değindi. “Büyüyen şehir, artan nüfus alışılagelmiş değerlerimizi değiştirdi. Ancak adalarımız büyükşehirlerin kaotik yaşantısından farklı, herkesin birbirini tanıdığı, selamlaştığı, bayram kutladığı, asker uğurladığı, hoşgörünün din, dil, ırk farklılıklarının yokolduğu, kültürel zenginliğin en yoğun yaşandığı beldelerden biri olma özelliğini korumakta. Dileğimiz bu güzel birlikteliğin ve barışın mübarek ramazan ayının ışığında tüm evrene yansımasıdır.” Daha sonra Cemaat Başkan Vekili Robert Abudara sözü aldı: “…Sizlerle aynı sofrada aşımızı, ekmeğimizi paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir milleti millet yapan en önemli unsurlardan biri aynı duygular içinde acıyı da sevinci de paylaşabilmektir. Bizlerin daha iki gün önce gelen şehit haberleriyle kalbimiz dağlandıysa, dün akşamki basketbol maçında milli takımımızın galibiyeti için hep beraber sevinebiliyorsak, sel felaketinde kaybettiğimiz kardeşlerimiz için gözyaşı döküyorsak işte millet olmanın tüm unsurlarını taşıyoruz demektir.  Bu adada iyi günleri de, zor günleri de hep birlikte kucak kucağa yaşadık.  Biliyoruz ki acılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça çoğalır. Türk milleti bu birlikteliği tüm dünyaya anlatmakta zorlanmaktadır. Yüzyıllardır bu topraklarda elele yaşayarak dünyaya beraber yaşama kültürü dersi vermekteyiz. Ancak yaşamadan, görmeden bunu anlamak çok zordur. (...) Yapılan bir anketin sonucuna bakarak bizler de kendimize bazı dersler çıkardık. Kendimizi gerektiği gibi tanıtamadığımızı gördük. Bu vatanı, toprağı, havayı beraber soluyan insanlar olduğumuzu göstererek algıda farkındalık yaratacağız. Bu geceden sonra hepimize büyük görev düşüyor. Bu geceyi unutmayın, herkese bu güzellikten, beraber yaşama kültüründen bahsedin. Tüm dünya da bunu görsün ve öğrensin. Bu sene aynı günlerde kutlayacağımız Ramazan ve Roş Aşana bayramlarını kutlar birlikteliğin daimi olmasını dilerim.” Büyük alkış alan konuşmanın ardından kürsüye davet edilen Rav Moşe Benveniste Hazreti Davud’un bir sözünden alıntı yaptı. Günah ve sevap kavramlarına, ruhun ölümsüzlüğüne, tanrı inancına, insan sevgisine, oruç ve iftar gibi aynı değerlere verilen öneme değindi.  Rav Benveniste sağlık, huzur, barış ve mutluluk dilekleriyle sözlerine son verdi.

Adalar Kaymakamı Salih Keser davetlilere seslenirken sevgi, saygı ve hoşgörü kavramlarının önemine değindi ve şöyle devam etti:”  İyi günlerde birbirimizin sevincine ortak olurken, kötü günlerde acılarımızı paylaşıyoruz. Yüzyıllardır devam eden bu hoşgörü ortamını bizleri çekemeyenlere karşı bir cevap olarak gösteriyoruz.  Bu güzel coğrafyada birlik ve beraberlik içinde, al yıldızlı bayrak altında yaşamak her birimizin ortak duygusu ve gurur kaynağıdır. Bu vesile ile bizleri bir araya getiren Musevi Cemaati’ne teşekkürü bir borç bilirim.”

Keser’in ardından sözü alan Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu yaşanılan sel felaketi nedeniyle yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasına evrensel bir mesaj niteliği taşıyan iftar yemeği için teşekkürlerini belirterek devam etti:” Farlılıkların çok yoğun olduğu bir bölge olmasına rağmen insanların; dostça, kardeşçe, sevgi ve saygı duyguları içerisinde örnek bir yaşam sergilemesi takdir edilecek bir durumdur. Bu gece buradan hem ülkemize, hem de dünyaya çok önemli mesajlar vermekteyiz.  Birlikteliğimizi borçlu olduğumuz bir Cumhuriyetimiz var. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’e ve arkadaşlarına minnet ve şükran duygularımızı iletiyoruz.  Adalarımızda elele vererek kültürel, etnik ve dinsel zenginliğimizi daha da üst düzeye çıkartacağımız inancındayım.”

İftar yemeği, Hamidiye Camii imamı Hilmi Gölükçü ve Büyükada Sinagogu Vakfı Başkanı Lazar Yakar’ın yaptıkları konuşmaların ardından Hazan Rıfat Romi’nin okuduğu şükran duası ile son buldu.