YKAG Sergilerle renklendi

Toplum
9 Eylül 2009 Çarşamba

Galata Derneği’nde anlamlı bir karakalem sergi

Bu sene ilk defa etkinliklere ev sahipliği yapan Galata Derneği’ne uğrayan sanatseverler Dr. Musa Albukrek’in karakalem resimlerinden oluşan sergiyi gezdiler.

Tıp doktorluğunun yanı sıra çeşitli sanat dallarında da başarılı çalışmalara imza atan Dr. Musa Albukrek Sefaradname adını verdiği sergisinde; bulundukları şehirlerdeki baskılara dayanamayan Sefarad Yahudilerinin Sevilla, Granada, Cordova, Malaga, Portekiz, Fas, Marakeş, Sofya, Kavala, Selanik’in ardından Edirne, İstanbul, Çanakkale, İzmir ve Ankara’da son bulan yolculuklarını karakalem olarak çizdi.

 

Osmanlı’da Yahudi matbaacılığı

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Kurucu Proje Koordinatörü ve Küratörü Naim Avigdor Güleryüz 500.Yıl vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde barkovizyon eşliğinde gerçekleştirdiği konferansta Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yahudi matbaacılığı hakkında izleyicileri aydınlattı. Katılımcılar 16 ile 19. yüzyılları arasında Osmanlı’da basılan 2000’e yakın İbranice ve Ladino eserden 64 tanesinin kapak sayfası röprodüksiyonlarını da görme fırsatı buldular.

Aynı mekânda açılan Sinagog Paraları sergisinde 19. yüzyıl sonunda piyasalardaki nakit para sıkıntısını gidermek amacı ile geçici bir süre kullanılan paralardan örnekler sunuldu.

Gün süresince müzeyi yaklaşık 700 kişi ziyaret etti…

 

Neve Şalom Kültür Merkezi’nin sergileri

Neve Şalom Kültür Merkezi’nde Resimli Tevrat sergisi ve Hanukiya sergileri yer aldı.

Geçtiğimiz yıl cemaatimiz sanatçılarının farklı tekniklerle peraşaları anlatan 54 eseri NŞKM’de sergilendi. Sergiyi gezen konuklara sanatçılar açıklamalarda bulundular.

Dostluk Yurdu Derneği’nin düzenlediği Hanuka Bayramının simgesi Hanukiya yarışmasında sergilenmeye değer görülen çalışmalar gün boyunca devam eden sergiler arasında yer aldı.

 

Nadia Arditti’nin heykelleri

Bir pazar günü için erken sayılabilecek bir saat olmasına rağmen Schneidertempel Sanat Merkezi, Nadia Arditti heykel sergisini gezmeye gelenlerle, özellikle turistlerle doluydu. SSM’nin mistik atmosferi içinde sergilenen irili ufaklı, birbirinden estetik heykeller, “Küresel uyarı, İyimserlik, Aşk” gibi farklı temalar altında gruplandırılmıştı. En çok ilgi gören ve ziyaretçilerin beraberinde fotoğraf çektiği eserlerden biri  “Hanukiya” idi.