YKAG müzik ve konserlerle şenlendi

Toplum
9 Eylül 2009 Çarşamba

İtalyan Sinagogu’nda Maftirim ezgileri

Galata semtinin parke taşlı yokuşlarının birinde bulunan İtalyan Sinagogu her sene olduğu gibi bu sene de çeşitli konserlere ev sahipliği yaptı. 

Şef Menahem Eskenazi ve Maftirim Korosu’nun Klasik Türk Müziği’nin nota, usul ve kuramlarına göre bestelenmiş eserleri seslendirdiği dinleti sinagogun mistik havasında ayrı bir anlam kazandırdı.

Ayrıca bu sene koroya kemençede Kaan Sezerler, udda Ersin Ertsavaş, kanunda Ozan Satıroğlu, neyde Mesut Ekici ve ritimde Rıfat Çalışkan eşlik ettiler.

 Sefarad Sinagog İlahileri

1985 yılında Şef Cako Taragano önderliğinde kurulan, sekiz erkek, yedi hanım ve beş kişilik saz ekibinde oluşan Sefarad Sinagog İlahileri Korosu, günün vazgeçilmezlerinden…   Aşkenaz Sinagogu’nda sahne alan koronun, Sefarad ilahilerinden örneklerini sundukları konser büyük ilgi topladı. 

Yahudi Motiflerinden Yansımalar

Türkiye’nin altı usta yorumcusunun ilk kez bir araya gelerek sundukları “Yahudi Motiflerinden Yansımalar” adlı oda müziği konseri Neve Şalom Kültür Merkezi’nde izlendi Yer bulmak için erken saatlerde mekanı dolduran müzikseverler tam anlamıyla keyifli bir oda müziği konseri dinleme imkanı buldular. Proje lideri Piyanist Jerfi Aji’nin sanatçı arkadaşlarını tanıtması ve konserin içeriği hakkında bilgi vermesinin ardından kültür merkezi piyano, keman, klarnet, viyola ve viyolonsel sesleri ile doldu.Piyanist Jerfi Aji, günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden Cihat Aşkın, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası klarnet grup şefi Ayşegül Kirmanoğlu, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası viyola sanatçısı Tuba Özkan, viyolonsel sanatçısı Yelda Özgen Öztürk ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası üyesi Aida Boydağ Klezmer stilinde yazılmış ezgilerden bayram şarkılarına, geleneksel düğün müziklerine varıncaya dek birbirinden renkli eserler sundular.

4 Hat: Aşkenaz Sefarad Ezgileri projesi

İtalyan Sinagogu’nda gerçekleşen 4 Hat Aşkenaz Sefarad Ezgileri Projesi günün ilgi toplayan bir diğer konserleri idi. 

Proje Danışmanlığını Robert Schild’in yaptığı konser,  Schild’in tanıtım konuşmasıyla başladı.  Sumru Ağıryürüyen Yidiş dilinde ve Judeo Espanyol dillerinde şarkıları seslendirirken, kanunda Göksel Baktagir, klarnette Oğuz Büyükberber, udda Yurdal Tokcan kendisine eşlik etti. Ağıryürüyen’in kızı Talya Balıkçıoğlu’nun üç ayrı eserde annesine eşlik etmesi konserin ilginç bir yönüydü.

Los Paşaros Sefaradis

Karen Gerşon Şarhon, İzzet Bana, Selim Hubeş (gitar) Yavuz Hubeş’ten  (kanun) oluşan Los Paşaros Sefaradis Galata semtinin belki de en uzak noktasında 500. Yıl Türk Musevileri Müzesi’nin giriş yolunu dolduran kalabalığa hitap ettiler.  Yol uzaktı ama açık alanda olması açısından en şanslı gruplardan biriydiler. Yoğun ilgi gören konserde grup, sevilen şarkıları seslendirirken, Selanik’ten gelen grubun solistleri ve katılımcılar kendilerine eşlik etti.  Ses düzeninde kısa süren aksiliğe rağmen mikrofonsuz gösterilerini sürdüren Los Paşaros Sefaradis, büyük alkış topladı.